ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Οκτωβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το άνοιγμα της Σακελλαροπούλου σε ΣΥΡΙΖΑ -Βλέπει κατάρρευση Μητσοτάκη

1 min read

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαρόπουλου να δημοσιεύσει άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η απόφαση της αυτή, αλλά και το περιεχόμενο του άρθρου της που μοιάζει «ξαφνική αφύπνιση» της κυρίας προέδρου μετά από οκτώ μήνες βάναυσες καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την προεδρία της, έχει δώσει τροφή για σχόλια που περνούν από το στάδιο της ειρωνείας και του σαρκασμού, στην δημιουργία πολιτικών συμπερασμάτων για την πορεία της χώρας.

Διαβάστε το άρθρο της Κ. Σακελλαροπούλου:

Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα

«Η σχέση δημοκρατίας και δικαιωμάτων έχει μεγάλο βάθος, θεωρητικό και ιστορικό. Στη μεταπολεμική ανάδυση και εμπέδωση του κράτους δικαίου, μετά την τραυματική εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων και ιδίως τη ναζιστική θηριωδία, ο νομοθέτης δεσμεύεται από κανόνες αυξημένης τυπικής ισχύος και τα δικαιώματα συγκροτούν τους πιο ισχυρούς λόγους που μπορούμε να αντιτάξουμε σε κάθε καταπίεση.

Σε αυτή την περιεκτική αντίληψη για τη δημοκρατία οι μειοψηφίες θωρακίζονται απέναντι στην τυραννία της πλειοψηφίας, ενώ τα θεσμικά αντίβαρα, η διάκριση των εξουσιών και ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, θέτουν όρια στη λαϊκή κυριαρχία και την κρατική εξουσία.

Τα δικαιώματα δεν εξαντλούνται σε εφήμερες νομικές κατασκευές, αντιθέτως φέρουν καθολικές ηθικές και πολιτικές αξιώσεις. Είναι σημεία του σύγχρονου ανθρωπισμού που δεν καθορίζουν μόνο τον νομικό μας πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο της ζωής μας.

Γνωρίζουμε ωστόσο καλά, ήδη από τις νεωτερικές τους καταβολές, ότι το υψηλό ιδανικό των δικαιωμάτων δύσκολα εκπληρώνεται. Η τυπική κατοχύρωσή τους κρύβει ουσιαστικές ανισότητες και η διεκδίκησή τους αποδεικνύεται μια συνεχής πρόκληση. Τα δικαιώματα αναπνέουν και ζουν μέσα στις εντάσεις και τις συνθήκες του πραγματικού. Η Ευρώπη σήμερα μοιάζει να βρίσκεται μακριά από την αισιοδοξία και την ευμάρεια των αρχών του αιώνα μας. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπληξε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τα παροχικά δικαιώματα, τις υλικές προϋποθέσεις της αυτονομίας μας.

Στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάστηκε η αλληλεγγύη της Ενωσης και στο προσκήνιο εμφανίστηκαν διαιρέσεις και διαλυτικές τάσεις μεταξύ των μελών της. H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και όχι πολυτέλειας. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία κυοφορούν βίαιες πολιτισμικές συγκρούσεις, οι οποίες απειλούν ανοιχτά την ελευθερία και την πολιτική μας συγκρότηση. Η πανδημία του κορονοϊού όξυνε τις αντιθέσεις και επέφερε μια σειρά περιορισμών στις ατομικές μας ελευθερίες.

Στην αλληλουχία αυτών των επάλληλων κρίσεων βρήκαν πολλοί την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο όνομα ενός νέου εθνοκεντρικού προστατευτισμού. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια παραλλαγή της αντίδρασης στην παγκοσμιοποίηση και υποκινεί την εσωστρεφή αναδίπλωσή μας στη δήθεν εθνική ασφάλεια. Σε αυτό το κλίμα της διάχυτης καχυποψίας αναδεικνύεται η οξύμωρη έννοια της «ανελεύθερης δημοκρατίας» (illiberal democracy), ειδικά σε χώρες με αδύναμη δικαιοκρατική παράδοση. Στη λαϊκιστική στρέβλωση της δημοκρατίας η λαϊκή βούληση συγχέεται με τη βούληση της πλειοψηφίας. Οι κυβερνώντες υπονομεύουν, άμεσα ή έμμεσα, τις μείζονες εγγυήσεις του κράτους δικαίου: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη έκφραση. Ομως δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου δεν νοείται. Και η Ευρώπη είναι πάνω από όλα μια Ενωση δικαίου.

Η χρονιά που έφυγε έφερε πολλές αντιξοότητες. Τα δικαιώματά μας, στην εξαιρετική συνθήκη της πανδημίας, τελούν σε καθεστώς διακινδύνευσης και χάνουν την αυταξία τους. Εχουμε πια εισέλθει σε περίοδο επώδυνων πλην αναγκαίων συμβιβασμών και σταθμίσεων. Η προτεραιότητα στην προστασία της υγείας και της ζωής μας είναι μια αυτονόητη, νομικά και ηθικά, επιλογή. Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί στην ελευθερία μας παραμένουν έκτακτοι και προσωρινοί.

Εναποθέσαμε ξανά τις ελπίδες μας στο κράτος, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους που το υπηρετούν με αυταπάρνηση. Αντιληφθήκαμε, στην υγειονομική κρίση, τη μεγάλη αξία και της άλλης όψης των δικαιωμάτων, που είναι τα καθήκοντά μας προς τον άλλο, το χρέος της αλληλεγγύης και της φροντίδας. Τα όρια όμως ανάμεσα στη διαφύλαξη του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και στην αναίρεση των δικαιωμάτων μας είναι κάποιες φορές λεπτά. Την επόμενη μέρα προέχει η αμέριστη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στην εποχή της πανδημίας δεν κρίνεται μόνο η ατομική και η δημόσια υγεία, αλλά και η εμπιστοσύνη μας στην πολιτεία και τους θεσμούς της.»

Στους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης το άρθρο έγινε δεκτό με ειρωνικά σχόλια, είναι γνωστό άλλωστε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει κόψει κάθε επαφή με την κυρία Σακελλαρόπουλου και ο μόνος συνδετικός τους κρίκος είναι ο Μιχάλης Καλογήρου, που άλλωστε μαζί με τον Υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πρωτοστάτησαν στην επιλογή του προσώπου της για ΠτΔ.

«Μετά από όλους αυτούς τους μήνες που η πρόεδρος λειτουργεί ως «μετακλητή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανεχόμενη ακόμα και παραβιάσεις συνταγματικών ελευθεριών, «θυμήθηκε» τώρα να αρθρογραφήσει σε εφημερίδα φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα»! Η φράση αυτή συμπυκνώνει την υποδοχή της παρέμβασης της από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Σακελλαρόπουλου «σνόμπαρε» τον Εθνικό Ύμνο και τον σταυρό!

Στον αντίποδα, στελέχη της Ν.Δ. υποδέχτηκαν το άρθρο της προέδρου με οργή αλλά και με ανησυχία. Οργή διότι η συντηρητική παράταξη εκτέθηκε βάναυσα από την τοποθέτηση της κυρίας Σακελλαρόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, επιλογή που ουδέποτε έγινε αποδεκτή από την βάση του κόμματος. Ανησυχία διότι αυτό το άνοιγμα της προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από κάποιους ερμηνεύεται ότι η κ. Σακελλαρόπουλου βλέπει κατάρρευση Μητσοτάκη και ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

Άλλωστε η κυρία Σακελλαρόπουλου πραγματικά δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την ορθόδοξη πίστη, ενώ τον σταυρό της ούτως ή άλλως δεν τον κάνει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” οι επιτελείς της Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσαν κατόπιν επιθυμίας της, εντολή στην μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων να μην γίνει ανάκρουση του εθνικού ύμνου ούτε κατά την προσέλευση ούτε κατά την αποχώρηση της από τον Ιερό Μητροπολιτικό Αθηνών. Για πρώτη φορά σε δοξολογία για την Πρωτοχρονιά!

Έτσι μετά την αφαίρεση της σημαίας από το γραφείο της, την αφαίρεση των όπλων του αγώνα του 1821 που είχαν τοποθετηθεί στο γραφείο της από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, την διαγραφή από το λεξιλόγιο της κρίσιμων εννοιών της εξωτερικής μας πολιτικής, τώρα προστίθεται και ο εθνικός ύμνος στο προεδρικό «παλμαρέ».

Δεν ξέρουμε εάν η Κ. Σακελλαρόπουλου έχει βγάλει κάποια πολιτικά συμπεράσματα που την οδήγησαν να κάνει αυτή την κίνηση, σε κάθε περίπτωση η δημοτικότητα της βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά για τον θεσμό, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά. Ειδικά μετά τα χθεσινά δεν θα απορήσουμε να ανοίξει δημοσίως η συζήτηση για την παραίτηση της.

Πηγή: newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media