ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι προβληματίζει τους επιστήμονες Τα επόμενα βήματα για σταδιακό άνοιγμα

1 min read

Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου παρατείνεται το lockdown. Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.882 νέα κρούσματα, 100 θανάτους και 622 ασθενείς διασωληνωμένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το επίμονο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η πολύ αργή υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας, παρά την παρατεταμένη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα και αναζητούν απαντήσεις.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν, εκτιμούν ότι οι λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερά υψηλός και σε πολύ αργή πορεία υποχώρησης, με συνακόλουθη υψηλή πίεση στο σύστημα υγείας, είναι πολυδιάστατοι.

Μεταξύ άλλων, η επιδημιολογική εικόνα αποδίδεται στις ενδοοικογενειακές μολύνσεις, στο γεγονός δηλαδή ότι πλέον υπάρχει εκτεταμένη διασπορά μέσα στις οικογένειες, στο ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο δεύτερο lockdown είναι πιο ήπια σε σχέση με το πρώτο, στην κόπωση του πληθυσμού με συνακόλουθο τη μικρότερη συμμόρφωση με τα μέτρα και, τέλος, στις καιρικές συνθήκες που επιβάλλουν περιορισμό σε κλειστούς χώρους, αναφέρει η Καθημερινή.

Προς το παρόν η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ήταν προειλημμένη και σε αυτό το πλαίσιο αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση του “οδικού χάρτη” – ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη- για το πώς θα προχωρήσουμε έως τις γιορτές αλλά και λίγο μετά. Το “σύνθημα” που έχει δοθεί είναι “πάμε βήμα – βήμα”.

Έτσι, μετά τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που είπαν “όχι” στο άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται ότι η επαναλειτουργία τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνουν κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη, τα οποία θα επιτρέπεται να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. 

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα όπως και τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου, με τα τελευταία να μην αποκλείεται να λειτουργήσουν και το Σαββατοκύριακο 12-13 Δεκεμβρίου, καθώς ήδη τα τηλέφωνα για ραντεβού έχουν πάρει “φωτιά”. Πάντως, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση ό,τι ανοίξει, θα είναι με πολύ αυστηρά μέτρα και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εστίαση αλλά και το τι θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.