ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι θα συμβεί με την μετακίνηση εκτός νομού τα Χριστούγεννα: Όλα τα σενάρια

1 min read

Μετακίνηση εκτός νομού τα Χριστούγεννα. Απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια τα Χριστούγεννα, ταξίδια και ρεβεγιόν. Αυτά κυριαρχούν σήμερα, 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα 2021 στις συζητήσεις σε καφετέριες και εστιατόρια, ενώ ο αριθμός των 80 νεκρών από κορονοιό μόνο χθες περνάει στα… ψιλά.

Στα μισά του Νοεμβρίου η Ελλάδα βαδίζει ακάθεκτη στην καρδιά της Πανδημίας και τα νοσοκομεία μοιάζουν κουρασμένα για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου είναι νεκροί ξεπερνούν τους 800 και μόνο χθες είχαμε 80 νέους θανάτους.

  • Όπως είναι αναμενόμενο, οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ εντείνουν την ανησυχία, ενώ η δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι «θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί», αφήνει πολλές ερμηνείες ανοιχτές. Από το lockdown στους ανεμβολίαστους μέχρι και τα τεστ στους εμβολιασμένους (κάτι που φαίνεται ότι θα κάνει η Γερμανία).
  • Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε σήμερα στο OPEN και ξεκαθάρισε ότι δεν αποκλείεται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αν κριθεί απαραίτητο.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θέλω να καταστεί σαφές και οι κλίνες ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι κατά βάση συμπολίτες μας που πήραν απόφαση και δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρέπει να βλέπουμε ότι τα μέτρα είναι προστατευτικά και όχι τιμωρητικά. Οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, όσο περιοριστικό και αν είναι, που αφορά ανεμβολίαστους εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα το πάρει. Δεν αποκλείουμε καμία περαιτέρω πίεση μέτρων στους ανεμβολίαστους αν το κρίνουν οι ανάγκες.»
Για το σενάριο να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι με rapid test στα σούπερ μάρκετ και διπλές μάσκες στα μέσα μεταφοράς, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Αύριο ή μεθαύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή όπως συνεδριάζει κάθε 15 μέρες. Εκεί θα συζητήσουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα να αφορούν τους ανεμβολίαστους θα ληφθούν. Παρακολουθούμε με προσοχή τα κρούσματα, Βδομάδα-βδομάδα τα κρούσματα έχουν σταθερότητα, αυτό δεν είναι εφησυχασμός αλλά ένα στοιχείο ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα. Αυτό όμως μπορεί να είναι παρωδικό. Θα δούμε σήμερα και αύριο και στη συνεδρίαση τα μέτρα κατεύθυνσης που αναφέρατε.»

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα
Το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια τα Χριστούγεννα, αλλά και για νέα μέτρα στη μετακίνηση εκτός νομού δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Βέβαια αν η κυβέρνηση βάλει σε lockdown τους ανεμβολίαστους, δηλαδή τους επιτρέπει να πάνε μόνο στην εργασία τους και για να αγοράσουν τρόφιμα, τότε πώς θα τους αφήσει να μπαίνουν σε λεωφορεία και αυτοκίνητα και να φύγουν για τα χωριά τα Χριστούγεννα; Από την άλλη και να φύγουν οι ανεμβολίαστοι για τα εξοχικά, αν δεν μπορούν να κάνουν ρεβεγιόν και να βγούνε σε ταβέρνες και καφέ τι νόημα έχει; Όλα αυτά ομως είναι μόνο απορίες και σενάρια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθαρό κανέα νέο μέτρο και βεβαίως κανένα τόσο σκληρό μέτρο, τύπου lockdown.

Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού μπορεί να γίνει από όλους, εμβολιασμένους και μη. Με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένας περιορισμό. Περιορισμοί για rapid test υπάρχουν μόνο σε πλοία, τρένα και λεωφορεία.

Το ΕΣΥ είναι σε «πόλεμο», τόνισε ξανά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, και μίλησε για τα κρούσματα κορονοϊού, τους θανάτους, αλλά και τα ρεβεγιόν τα φετινά Χριστούγεννα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη αναφέρθηκε ειδικά στις γιορτές που πλησιάζουν και διερωτήθηκε πώς μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους. Η ίδια επισήμανε πως η εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δείχνει πως δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πώς πρέπει να γιορτάσουν, επαναλαμβάνοντας ότι και φέτος θα πρέπει το ρεβεγιόν να είναι με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορούμε. Βαρεθήκαμε. Κουραστήκαμε» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και συνέστησε απευθυνόμενη στους πολίτες, είπε να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν για να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά. Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, εξήγησε ότι οι δείκτες είναι σαν «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα. Όταν ξεκινά ο ένας να ανεβαίνει, ανεβαίνει και ο άλλος. «Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Παγώνη.

Τι κάνουν στην Ευρώπη
Στη Γερμανία ετοιμάζουν τεστ και για τους εμβολιασμένους. Μετά το καθολικό lockdown στην Ολλανδία και το lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία (όπου 2 από τα 9 εκατ. πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για δουλειά και αγορά τροφίμων), η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα καθιερώσει το αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους, για να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή την Πέμπτη.

Η Δανία φαίνεται πως επαναφέρει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ετοιμάζει νόμο που θα κάνει υποχρεωτική την χρήση τους για την προσέλευση στους χώρους εργασίας, ενώ στη Γαλλία, από 1η Δεκεμβρίου οι άνω των 65 και οι ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση δεν θα έχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στη Ρουμανία (με ελάχιστα ποσοστά εμβολιασμού) οι πολίτες που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σπίτι από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.