ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι θα συμβεί εάν το ευρώ έχει ισοτιμία 1:1 με το δολάριο; – Γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να σταματήσει την κατάρρευση

1 min read

Η δραματική εξασθένηση του ευρώ έχει προσελκύσει την προσοχή της ΕΚΤ, όμως όχι και των αγορών….
Τα πιο επιθετικά σχόλια τα «γεράκια» της ΕΚΤ και οι συζητήσεις για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα μπορούσαν θεωρητικά να στηρίξουν το ευρώ, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg το Σάββατο 21 Μάιου 2022.
Όμως, αυτή την φορά, άλλες δυνάμεις, όπως η υπεροχή του δολαρίου και οι ανησυχίες για ύφεση κυριαρχούν στην αγορά, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.

Με άγρυπνο μάτι…

Παρότι οι διαμορφωτές πολιτικής δεν στοχεύουν τη συναλλαγματική ισοτιμία, η πορεία της προς το επίπεδο της ισοτιμίας της 1:1 έχει φέρει στο προσκήνιο πολλές συζητήσεις.
Τις τελευταίες ημέρες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau, επεσήμανε ότι το ασθενέστερο νόμισμα θα δυσκολέψει το στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών. 
Eπίσης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel,, ανέφερε ότι η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου παρακολουθείται με άγρυπνο μάτι.

Ουσιαστικός αντίκτυπος

«Οι λεκτικές παρεμβάσεις ενδεχομένως να αυξήσουν τη μεταβλητότητα, όμως δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία. Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν ριψοκίνδυνο κόσμο», αναφέρει ο Βασίλειος Γκιονάκης, επικεφαλής στρατηγικής για την ευρωπαϊκή αγορά συναλλάγματος στη Citigroup.
To ευρώ ανέκαμψε αυτή την εβδομάδα, όμως αυτό έχει να κάνει με τις ρευστοποιήσεις του δολαρίου και στις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και όχι στη δυναμική του.

To δίλημμα της πολιτικής 

«Τα λόγια είναι δωρεάν…
Η όποια φραστικά παρέμβαση για την ισχυροποίηση του ευρώ θα λειτουργήσει μόνο εάν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος», αναφέρει ο Valentin Marinov της Credit Agricole.
Eίναι σπάνιο για τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να προωθούν ένα πιο ισχυρό νόμισμα.
Συνήθως, προτιμάται μία πιο εξασθενημένη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς στηρίζει την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ελκυστικές.
Ομως, στο σημερινό περιβάλλον υψηλό πληθωρισμού, ένα ισχυρότερο νόμισμα θεωρείται ως ένα μέσο αντιστάθμισης των υψηλών τιμών εισαγωγών.

Η επιρροή στον πληθωρισμό

Μία πτώση 5% του δείκτη σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει 0,5% στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management.
Σύμφωνα με ορισμένους traders, οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για το ευρώ μπορούν να δείξουν εάν είναι «γεράκια» ή έχουν πιο ήπιες απόψεις.
Οι διαμορφωτές πολιτικής που αποφεύγουν ένα ισχυρό νόμισμα, είναι πιο πιθανόν να επικεντρωθούν στη στήριξη της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Fabio Panetta, ο οποίος στις αρχές του μηνός είπε ότι ένα ισχυρό νόμισμα θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη.

Ο σκόπελος

«Οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν πάντα το ευρώ έναντι του δολαρίου και απογοητεύονται όταν οι λεκτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αντίκτυπο
Όμω , με τις ΗΠΑ να προχωρούν  σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, το ευρώ καλείται να ξεπεράσει ένα μεγάλο σκόπελο», καταλήγει ο αναλυτής της Credit Agricole.

Οι κινήσεις της Fed

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell δήλωσε την Τρίτη 16 Μαϊου 2022 ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να τον φέρει πιο κοντά στον στόχο του 2% της Fed.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αντίθεση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, έχει προαναγγείλει το τέλος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υιοθετήσει μια πιο επιθετική ρητορική τον τελευταίο καιρό.

Θα υπάρξει σχέση 1:1;

Ο Sam Zief, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην JP Morgan Private Bank, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη 18 Μάιου 2022 ότι η πορεία προς την απόλυτη ισοτιμία θα απαιτούσε «μια υποβάθμιση των προσδοκιών ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τις ΗΠΑ, παρόμοια με ό,τι πήραμε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

«Είναι αυτό πιθανό;

Σίγουρα, αλλά δεν είναι η βασική μας υπόθεση, και ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι το ευρώ πέφτει στα επίπεδα του δολαρίου μόνο στο δυσμενές σενάριο», είπε ο Zief. Πάντως, προς το παρόν, το ευρώ παραμένει απίστευτα φθηνό.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα κοιτάξουν πίσω σε δύο κάποια στιγμή στο μέλλον και θα πιστεύουν ότι η αγορά ευρώ κάτω του 1,05 δολ. ήταν κακή ιδέα», σημείωσε ο Zief.
Euro (EUR USD) Falls to Weakest Since 2020 as Greenback Surges - Bloomberg
Οι νέοι παράγοντες του παιχνιδιού

Σημείωσε δε ότι ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed και η ποσοτική σύσφιξη τα επόμενα δύο χρόνια έχουν ήδη προεξοφληθεί, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Stephen Gallo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής FX της BMO Capital Markets.
Ο Gallo είπε επίσης ότι δεν είναι μόνο η προοπτική ουσιώδους απόκλισης της πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ που επηρεάζει την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.
«Είναι επίσης η εξέλιξη των ροών στο βασικό ισοζύγιο πληρωμών του ευρώ, αλλά και η προοπτική πρόσθετων κλυδωνισμών στην ενέργεια, που παρασύρουν το νόμισμα χαμηλότερα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε δει ενδείξεις μεγάλης συσσώρευσης short θέσεων στο ευρώ στα δεδομένα που παρακολουθούμε, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι αδύναμο λόγω της επιδείνωσης των υποκείμενων βασικών ροών και όχι εξαιτίας της ερμηνείας των δηλώσεων εκ μέρους των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από την αγορά».
Euro-Area Inflation Hits Record as War Risks More Price Pressure - Bloomberg

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.