ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο

1 min read

Από αύριο 11 Μαΐου, ανοίγουν τα σχολεία (για την Γ’Λυκείου) και σταδιακά κάποια καταστήματα. Ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στις οδηγίες προστασίας που πρέπει να έχουν στο νου τους τα παιδιά και οι γονείς.

Ο ειδικός τόνισε ότι μέχρι τώρα το μόνο σίγουρο είναι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα και του φταρνίσματος, τα οποία αιωρούνται για κάποιο διάστημα γύρω μας, όταν φωνάξουμε, όταν μιλήσουμε ή βήξουμε για παράδειγμα.

Επίσης, εξήγησε ότι οι επιφάνειες από όλα τα άψυχα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω μας, όταν δεχτούν πάνω τους σταγονίδια γίνονται με τη σειρά τους μολυσματικές για κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι αν κάποιος τις αγγίξει και αγγίξει τα μάτια, το στόμα ή το πρόσωπο μπορεί να μολυνθεί. Ο κ.Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επαναλαμβάνοντας ότι τα παιδιά σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός λοιμωξιολόγος τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να:

Γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τον ιό και να μην πιστεύουν σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

Να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα της νόσου (Βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διάρροια, μυαλγίες, απώλεια της όσφρησης και της γεύσης)

Συνεννούνται με τον γιατρό σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα και να μένει στο σπίτι

Αν το παιδί ή κάποιος από το σπίτι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, ώστε το παιδί να παρακολουθεί τα μαθήματα από το σπίτι.

Εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σχετικά με τους κανόνες υγιεινής – Την τήρηση αποστάσεων – το συχνό πλύσιμο χεριών – Κάλυψη του στόματος και της μύτης με το εσωτερικό του αγκώνα όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε –

Χρησιμοποίηση καλάθου αχρήστου για τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα – Όχι στο άγγιγμα της μύτης και του στόματος

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται με την ορθή τεχνική και οπωσδηποτε πριν και μετά το φαγητό, το βήχα ή το φτάρνισμα, ή μετά το φύσημα της μύτης, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα ή όταν τα χέρια είναι ορατά λερωμένα.

Όταν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και σαπούνι μπορούν να χρησιμοποιούν απολυμαντικό gel

Ο κ Χατζηγεωργίου τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να περνούν οι γονείς στιγμές χαλάρωσης με τα παιδιά και να υπάρχουν κάποιες σταθερές συνήθειες. Επίσης σημαντικό είναι όπως εξήγησε να γίνεται συζήτηση με τα παιδιά γύρω από την πανδημία.

Τέλος, ο ειδικός έστειλε ένα μήνυμα στα παιδιά και στους νέους. “Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι, στεναχωρημένοι, μπερδεμένοι, φοβισμένοι ή και θυμωμένοι. Να ξέρετε πώς δεν είστε μόνοι σας. Προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε, όπως οι γονείς, ο δάσκαλος ή ο καθηγητής σας. Ρωτήστε, εκπαιδευτείτε και πάρτε πληροφορίες από αξιόπιστες όμως πηγές πληροφόρησης. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους,” είπε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην στιγματιστουν τα παιδιά που αρρώστησαν και φορούν μάσκα, επειδή νόσησαν, ενώ θέλησε να τονίσει ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις ούτε στην καταγωγή ούτε στην ηλικία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά που αναμένεται να δώσουν εξετάσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.