ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι ισχύει για την εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες Το όριο κάλυψης

1 min read

Εγγυημένες καταθέσεις έως 100.000 παρέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό γίνεται μέσω του του Ταμείου Εγγύησης  Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή” το συγκεκριμένο όριο κάλυψης αφορά σε κάθε καταθέτη ξεχωριστά και κάθε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων από την τράπεζα.

Το όριο αυτό ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων  που τηρούνται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καταθέσεων, το νόμισμα και τον τόπο κατάθεσης.

Τι σημαίνει στην πράξη

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει τρεις λογαριασμούς σε μια τράπεζα θα λάβει 100.000 ευρώ και όχι το ποσό αυτό επί 3.  Αν τώρα σε κάποιο ή κάποιους  λογαριασμούς συμμετέχει ένα άλλο πρόσωπο (για παράδειγμα ο/η σύζυγος  του) τότε και αυτό το πρόσωπο θα πάρει 100.000 ευρώ ασχέτως εάν θα συμμετέχει σε περισσότερους από έναν λογαριασμούς ή εάν έχει και δικούς του λογαριασμούς.

Επιπλέον οι τράπεζες προκειμένου να καταλήξουν εάν το ύψος του υπολοίπου του λογαριασμού των πελατών τους ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ώστε να τους καταβάλουν το σύνολο αυτού του ποσού προηγουμένως συμψηφίζουν τις οφειλές που έχουν αυτά τα πρόσωπα στις τράπεζες.  Δηλαδή εάν κάποιος  έχει υπόλοιπο στεγαστικού δανείου στις 40.000 ευρώ και οι (εγγυημένες) καταθέσεις του είναι 100.000 ευρώ, τότε η τράπεζα δεν θα του επιστρέψει το σύνολο του εγγυημένου ποσού αλλά θα αφαιρέσει τις 40.000 ευρώ θα μηδενίσει το δάνειο και θα του καταβάλει τις 60.000 ευρώ. Και πάντα σε ευρώ

Πόσο αυξήθηκαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης

Η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers ανήλθε στα 70,7 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022,  καταγράφοντας μείωση της τάξεως των  289 εκατ. ευρω σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας  της Ελλάδος.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 23, 587 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022 από 23 δισ. ευρώ  που ήταν  στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικά:

  • Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) κατέγραψε μείωση της τάξεως των  93 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 23,509 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, το ποσό των 12.433 εκατ. ευρώ αφορούσε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
  • Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 273 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και  ανήλθε σε 9.665 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022.
  • Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,428 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Συγκεκριμένα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ και  ανήλθαν σε 15,854 δισ ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21, 386 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.