ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον Έβρο; Τα τρία σενάρια

1 min read

Μέσα σε έναν χρόνο αποψίλωσαν ένα δάσος 30 στρεμμάτων μπροστά από το φυλάκιο στις Καστανιές

Δάσος 30 στρεμμάτων εξαφάνισε η Τουρκία μπροστά από το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές, κόβοντας εκατοντάδες δέντρα και μετατρέποντάς το σε κρανίου τόπο ή… σε ένα νέο θέατρο επιχειρήσεων!

  • Μάνος Μεϊμαράκης

Από το δάσος αυτό τον Μάρτιο του 2020 ορμούσαν κατά των ελληνικών δυνάμεων χιλιάδες αλλοδαποί σε αλλεπάλληλες επιθέσεις, αναζητώντας συνεχώς ευκαιρίες αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων. Όταν δεν επιχειρούσαν να ρίξουν τα σύνορα στον Έβρο, υποχωρούσαν στις διάσπαρτες δεκάδες σκηνές μέσα στο δάσος, το οποίο τους προσέφερε πλήρη κάλυψη-απόκρυψη προκειμένου να ανασυνταχθούν.

Έρευνα σε ψηφιακά δεδομένα και δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτει πώς ακριβώς η Τουρκία μεθοδεύει αρκετούς μήνες την αποψίλωση του δάσους σε ένα εγχείρημα χωρίς λογική. Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από εκείνην την περίοδο μέχρι σήμερα, η αποψίλωση άρχισε τέσσερις μήνες μετά τα γεγονότα στον Έβρο, και ειδικότερα στις 4 Ιουλίου 2020 βόρεια του ελληνικού φυλακίου στις Καστανιές και ακριβώς διπλά από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο.

nb keimeno evros apopsilosi
Μεταβολές οι οποίες σημειώνονται στην περιοχή από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι προ ημερών – IMAGES: Copernicus/Sentinelhub

Η αποψίλωση συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση τους επόμενους μήνες σε δύο κατευθύνσεις, η μία προς το κέντρο του δάσους και η άλλη παραπλεύρως οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο συνοριακό σταθμό του Παζάρκουλε, μέχρι που το δάσος εξαφανίστηκε, ενώ από τα τέλη Ιουλίου 2021 μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2021 αφαίρεσαν συστηματικά κάθε ίχνος βλάστησης, μετατρέποντας το δάσος σε μια έρημο περίπου 30 στρεμμάτων.

Κατά μήκος της περιοχής που αποψιλώθηκε έχουν σχηματιστεί διάδρομοι μήκους περίπου 600 μέτρων και πλάτους περίπου 10 μέτρων. Στο δάσος υπήρχαν εκατοντάδες δέντρα υψηλού πρασίνου με ύψος από 10 έως 20 μέτρα. Η κοπή του δάσους έγινε με ελικοειδή τρόπο, ώστε να μη φαίνεται -παρά μόνον από αέρος- από την ελληνική πλευρά το τι συμβαίνει μέσα σε αυτό.

nb keimeno evros apopsilosi1
Ολική μεταβολή του περιβάλλοντος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, σε τρισδιάστατη απεικόνιση – IMAGES: Yandex, Google Earth

Τα τρία σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται, αφού σημειωθεί ότι αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι δεν εξηγείται με λογική γιατί η Τουρκία εξαφάνισε το δάσος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ένα σενάριο περιγράφει ανέγερση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή που αποψιλώθηκε.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι η αποψίλωση του δάσους θα προσφέρει στις τουρκικές δυνάμεις ευρύτατο οπτικό πεδίο προς την Ελλάδα και ίσως είναι προμήνυμα επιθετικών ενεργειών.

«Η αποψίλωση του δάσους στις Καστανιές θα μπορούσε, ενδεχομένως, να εξυπηρετήσει άμεσα στρατιωτική εμπλοκή, καθώς εκεί θα μπορούσαν να στοιχιστούν στρατεύματα προς την Ελλάδα, όμως θα ήταν καταστροφικό για τις τουρκικές δυνάμεις να συγκεντρώσουν στην περιοχή προσωπικό και οχήματα, μιας και θα αποτελούσε τέλειο πεδίο βολής για τις ελληνικές δυνάμεις» αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες και σε αυτό περιγράφεται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει εκ νέου να πολιορκήσει τον Έβρο με «πολιορκητικό κριό» χιλιάδες αλλοδαπούς, τους οποίους θα συγκεντρώσει στην αποψιλωμένη έκταση με σκοπό να προκαλέσουν ασφυκτικές πιέσεις στις ελληνικές δυνάμεις.

nb evros apopsilosi tourkia
Το δάσος στις Καστανιές τον Μάρτιο του 2020. Διακρίνονται το ελληνικό και το τουρκικό φυλάκιο.

Σε μια ακόμη ερμηνεία του φαινομένου στη συγκεκριμένη περιοχή υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία από εκεί θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί όλα τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει φράχτης. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στη «δημοκρατία», αναφέρει ότι οι ελληνικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες ακόμα και αν η Τουρκία επιχειρήσει πολυμέτωπη υβριδική πολιορκία σε διαφορετικά σημεία της συνοριογραμμής.

«Όλες οι δυνάμεις γνωρίζουν ακριβώς τι θα κάνουν και πού. Πέρυσι δεχθήκαμε πολύ ισχυρές πιέσεις και ενεργήσαμε με μαχητικότητα. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιχειρήσει εκ νέου ότι έκανε τον Μάρτιο του 2020, γιατί τότε υπέστη ήττα. Αλλά, ακόμα κι αν επιχειρήσουν εκ νέου, θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας. Είμαστε πανέτοιμοι».

Η δραστηριότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αρκετά έντονη στην περιοχή, ακόμη και πριν από τις τελευταίες απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει στην Ελλάδα εκατομμύρια παράνομους αλλοδαπούς. Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναλάβει ήδη τις θέσεις τους, παραμένοντας σε ετοιμότητα. Ενώ καθημερινά στον Έβρο δεκάδες αλλοδαποί επιχειρούν να χαρτογραφήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις και θέσεις ελληνικών δυνάμεων.

nb evros apopsilosi tourkia1
Εστίαση στην περιοχή όπου είχαν εγκατασταθεί εκατοντάδες σκηνές, δίπλα από το δάσος
nb evros apopsilosi tourkia2
Δεκάδες σκηνές διάσπαρτες μέσα στο δάσος

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.