ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από τη Δευτέρα

1 min read

Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ξεκινά η επιτήρηση της εφαρμογής των νέων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού για την αποτροπή των άσκοπων μετακινήσεων από όσους εργαζόμενους είναι είτε σε τηλεργασία, είτε σε αναστολή ή επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις είναι κλειστές. Όπως έχει προαναγγελθεί, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ, βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από τη Δευτέρα 15/2.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που πρέπει να μετακινηθούν θα κληθούν να επανεκδώσουν τη βεβαίωσή τους καθώς μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.

Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα:

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα:

Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, πλέον η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.