ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ο Ερντογάν στη Γαλλία

1 min read

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ο Ερντογάν στη Γαλλία

Η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Παρίσι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και την εκλογή του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί τη Γαλλία την επόμενη Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να έχει επαφές με τη γαλλική ηγεσία αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Την Παρασκευή θα πάω στη Γαλλία. Θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε μέλη του κόμματός του στη Σινώπη που μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα δεχτεί την Παρασκευή στο Παρίσι τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως κυρίως το συριακό, για το οποίο είχαν πολλές ανταλλαγές απόψεων, αλλά επίσης το παλαιστινιακό», ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του Μακρόν.

Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες στην πιθανότητα να επισκεφθεί τη Γαλλία, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το Παρίσι δεν «εγκατέλειψε» την Τουρκία στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γαλλία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία, φέτος τον Μάιο.

Οι δύο ηγέτες πάντως είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε διάφορες διεθνείς συνόδους τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων και με αφορμή τις συλλήψεις των Γάλλων δημοσιογράφων Λου Μπιρό και Ματιάς Ντεπαρντόν που κατηγορήθηκαν στην Τουρκία για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατική προπαγάνδα» και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι και απελάθηκαν στη Γαλλία.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση