ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Θεσσαλονίκη:Επίσημη έναρξη του αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Πολιτισμού Ρωσίας -Ελλάδας..

1 min read

Από 9 έως 12 Μαϊου 2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, στην οποία η Ρωσία συμμετέχει με την ιδιότητα της τιμώμενης προσκεκλημένης χώρας και θα κυρηχθεί η επίσημη έναρξη του αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Πολιτισμού Ρωσίας -Ελλάδας.

Την πρώτη ημέρα της Έκθεσης στην αίθουσα παρουσιάσεων «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ», σε πανηγυρική ατμόσφαιρα θα ανακοινωθεί η επίσημη έναρξη του αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Πολιτισμού Ρωσίας —Ελλάδας, η συμφωνία για την ανακήρυξη του οποίου επήλθε κατά την πορεία των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Τσίπρα, την 7 Δεκεμβρίου 2018.

Στην τελετή θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα διεθνούς και πολιτιστικής συνεργασίας κ. Μιχαήλ Σβιτκόι, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Αντρέι Μάσλοφ, ο πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Επιστήμης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ, η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα Τατιάνα Σινιούγκινα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ κ. Βλαντιμίρ Γκριγκόριεφ και πολλοί άλλοι επίσημοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Ρωσία.

Με το πέρας των επίσημων εγκαινίων οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν στο Ρωσικό Σταντ που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Το Στάντ της Ρωσίας, που έχει οργανωθεί με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τύπου, καταλαμβάνει μια έκταση 200 τμ. στο κέντρο του περιπτέρου. Ο ευρύχωρος χώρος του προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια προσεκτική και άνετη γνωριμία με εκθέματα που συνάδουν στην εικόνα της Ρωσίας, ως χώρας με υψηλή αναγνωστική κουλτούρα και πλούσιων λογοτεχνικών και επιστημονικών παραδόσεων. Στη χρωματική παρουσία του σταντ έχει δοθεί έμφαση στους φωτεινούς και φυσικούς τόνους όπου κυριαρχεί εκείνο του φυσικού ξύλου.

Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελούν τα πορτραίτα Ρώσων συγγραφέων που είναι τοποθετημένα στην περίμετρο του γείσου. Είναι τα γνωστά πρόσωπα της Ρωσικής κλασικής λογοτεχνίας του 19 και 20 αιώνα, καθώς και κλασικοί του 20ου αιώνα.

Η οριοθέτηση του σταντ γίνεται χωρίς ιδιαίτερο διαχωρισμό, καθώς ελαφριά ευρύχωρα ξύλινα ράφια συντελούν ώστε να ξεχωρίζει το σημείο που βρίσκεται η σκηνή. Ενημερωτικό υλικό στη Ρωσική και Ελληνική γλώσσα είναι διαθέσιμο τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Στην πρώτη ζώνη, σε μια έκταση περίπου 100 μέτρων θα λειτουργεί έκθεση περισσοτέρων των 1000 βιβλίων από Ρώσους εκδότες.

Η Ρωσία είναι αναγνωρισμένη ηγέτιδα χώρα στη σφαίρα των εκδόσεων, καθώς ετησίως εκδίδονται περισσότεροι των 120.000 τίτλων. Οι νέες εκδόσεις Ρώσων κλασικών και σύγχρονων Ρώσων δημιουργών, η βιβλιογραφία στον τομέα των ανθρωπιστικών θεματικών της Ιστορίας και της σύγχρονης Πολιτικής, καθώς και της Οικονομίας της Ρωσίας, εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που αναδεικνύουν την εξαιρετική Ρωσική σχολή εικονογράφησης, εκδόσεις για τους μαθητές της Ρωσικής Γλώσσας, ταξιδιωτικά βιβλία για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρωσία, θαυμάσια φωτογραφικά άλμπουμ, προστατευόμενες Ρωσικές περιοχές και άλμπουμ με θέμα τη Ρωσική τέχνη που δίνει έμφαση στον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, σίγουρα θα προκαλέσουν την προσοχή των επισκεπτών.

Ειδικός χώρος θα είναι αφιερωμένος στις Ρώσο — Ελληνικές πολιτιστικές σχέσεις, όπου θα υπάρχουν μεταφράσεις από την αρχαία και νέα Ελληνική πραγματεία, εγχειρίδια της Ελληνικής γλώσσας, ταξιδιωτικοί οδηγοί για την σύγχρονη Ελλάδα. Στην Έκθεση βιβλίου θα παρουσιάσουν σκίτσα των ΄Ιγκορ Ολέινικοφ, Σεργκέι Αλίμοφ, και Αντρέι Κόστιν, που κοσμούν βιβλία που αναφέρονται στον Πούσκιν και τον Γκόγκολ.

Η απέναντι ζώνη είναι αφιερωμένη στα Ανώτατα Ρωσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι νεαροί επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήματά τους σε εκπροσώπους κορυφαίων Ρωσικών πανεπιστημίων, να ενημερωθούν για τους όρους εισδοχής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και τη φοιτητική ζωή στη Ρωσία.

Στον εκθεσιακό χώρο του Κρατικού Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας «Α.Σ.Πούσκιν» οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους στη Ρωσική γλώσσα σε απευθείας τηλεδιάσκεψη με αυτό το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Στο κέντρο του σταντ έχει τοποθετηθεί σκηνή με μεγάλη οθόνη για τις παρουσιάσεις και τις συναντήσεις συγγραφέων και αναγνωστών. Τις παρουσιάσεις τους σε αυτό το σημείο έχουν προγραμματίσει το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, το Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, το Κρατικό Ινστιτούτο (Πανεπιστήμιο) Διεθνών Σχέσεων, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κουμπάν. Ακόμα, ο Πρύτανης του Λογοτεχνικού Ινστιτούτου Αλεξέι Βαρλάμοφ θα αναλύσει τις εργασίες του Ινστιτούτου με ταλαντούχους νέους και νέες. Το Πανεπιστήμιο της «Φιλίας των Λαών» θα διεξάγει «Ολυμπιάδα» για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές.

Η Ανώτατη Οικονομική Σχολή θα παρουσιάσει τις εκδοτικές της δράσεις. Το συνολικό πρόγραμμα της Ρωσικής αντιπροσωπίας είναι ποικίλο και ικανοποιεί τις πιο διαφορετικές προτιμήσεις και ενδιαφέροντα.

Ο όμιλος «ΡΕΓΚΙΟΝ» θα παρουσιάσει στην οθόνη αποσπάσματα της ιστορικής και πολιτιστικής θεματικής ενότητας: «Ρωσία. Πτήση δια μέσου των αιώνων», που με λεπτότητα έχει συνενώσει τις αναπαραγωγές έργων Ρώσων ζωγράφων της περιόδου από τον 18 έως τον 20 αιώνα, με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών φωτογραφίας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΡΩΣΣΑΤΡΟΥΝΤΝΙΤΣΕΣΤΒΟ Πάβελ Σβετσόφ θα απονείμει αναμνηστικά μετάλλια σε εξαιρετικά επιτυχημένους καθηγητές της Ρωσικής Γλώσσας. Την πολύτομη εργασία της θα θέσει στην κρίση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, η σύνταξη της Ορθόδοξης Εγκυκλοπαίδειας.

Οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Α.Μ.Γκόρκι» θα αναφερθούν στις νέες ιστορικές και λογοτεχνικές ανακαλύψεις και θα παρουσιάσουν τις καινούργιες τους επιστημονικές δημοσιεύσεις. Το περιοδικό «ΣΤΕΠΑ» — το μοναδικό περιοδικό στην Ευρώπη που ολοκληρωτικά είναι αφιερωμένο στον Ρωσικό πολιτισμό — θα παρουσιάσει ο αρχισυντάκτης του Δημήτριος Τριανταφυλλίδης. Τις σκέψεις του για τη Ρωσική γλώσσα και το Ρωσικό βιβλίο στην Ελλάδα θα μοιραστεί με τους παριστάμενους ο κ. Ευστάθιος Γιαννίκος, πρόεδρος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου «Α.Σ.Πούσκιν». Το Ινστιτούτο Μετάφρασης, θα οργανώσει σεμινάριο για Έλληνες εκδότες και μεταφραστές, οι οποίοι αναζητούν επιδότηση για μεταφράσεις από την Ρωσική γλώσσα.

Δεν θα λείπει από την Έκθεση και η παραδοσιακά «συγγραφική» ενότητα. Ο Αλεξέι Βαρλάμοφ και ο Σεργκέι Σαργκουνόφ θα μιλήσουν για τη Ρωσική Λογοτεχνία στην αίθουσα παρουσιάσεων «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ», ενώ στο σταντ θα συναντηθούν με Έλληνες και Ρώσους αναγνώστες. Τη συζήτηση για την ποίηση θα υποστηρίξουν οι ποιητές ΄Ιγκορ Σίντ και ο Ντενίς Μπεζνοσόφ. Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιούρι Νετσιπορένκο θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το αγόρι της χαρμοσύνης», που πρόσφατα έχει μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα.

Ακόμα θα αναφερθεί στο Πανρωσιακό Φεστιβάλ Παιδικού βιβλίου, το οποίο οργανώνεται από κοινού με την Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη Παιδικού Βιβλίου, ενώ το θέμα της παιδικής λογοτεχνίας θα τεθεί με σοβαρότητα στο πλαίσιο των εργασιών του 37ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου για το παιδικό βιβλίο (ΙΒΒΥ), το οποίο θα λάβει χώρα στη Μόσχα το έτος 2020.

Την ίδια στιγμή, η φοιτητική Θεατρική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας θα παρουσιάσει δρώμενα, που είναι αφιερωμένα στο έργο του Αλεξάντρ Πούσκιν και τη Λογοτεχνία για τον Πατριωτικό πόλεμο, στη Ρωσική και Ελληνική γλώσσα.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τη Ρωσική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Θα γίνει επιστημονική διάσκεψη με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, που θα είναι αφιερωμένο στις Ρώσο — Ελληνικές ανθρωπιστικές σχέσεις, στο Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.