ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Θεσμική υποκρισία της ΕΚΤ – Με απόφαση τραγέλαφο διέσωσε την Ιταλία, ενώ εξάντλησε την αυστηρότητα στην Ελλάδα

1 min read

Ο κίνδυνος μεγάλων ζημιών από τα ιταλικά ομόλογα πανικόβαλλε την ΕΚΤ που πήρε μια απόφαση πραγματικά θλιβερή….Η απόφαση της ΕΚΤ η οποία ουσιαστικά διασώζει την Ιταλία από το κύμα των υποβαθμίσεων αποτελεί όχι απλά τραγέλαφο, αλλά θεσμική υποκρισία.
Τι αποφάσισε η ΕΚΤ;
Μέχρι τώρα απαράβατα, με αυστηρότητα η ΕΚΤ δεχόταν για πράξεις νομισματικής πολιτικής ως επιλέξιμα ομόλογα όσα έφεραν επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Οι οίκοι αξιολόγησης οι βασικοί, είναι τέσσερις…  η Moody’s, η Fitch, η Standard and Poor’s και η DBRS.
Οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας βαθμολογούν τις χώρες, ως επενδυτική βαθμίδα που είναι μια σειρά από βαθμολογίες με υψηλότερη ΑΑΑ και χαμηλότερη ΒΒΒ-
Στο διάστημα ΑΑΑ και ΒΒΒ- μεσολαβούν 9 κλίμακες.
Οι χώρες που έχουν βαθμολογία σε αυτό το εύρος θεωρούνται υγιείς οικονομικά και όσο πιο κοντά στο ΑΑΑ βρίσκονται τόσο περισσότερη υγεία έχουν.
Όμως η κλίμακα των οίκων αξιολόγησης περιλαμβάνει και βαθμολογίες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒ+ έως CCC- – υπάρχει και το D αλλά ισοδυναμεί με default χρεοκοπία -.
Τα ομόλογα αυτά είναι υψηλού ρίσκου που έχουν βαθμολογία από CCC- έως ΒΒ+ και θεωρούνται ομόλογα σκουπίδια ή junk bond.
Η κλιμάκωση μεταξύ ΒΒ+ και CCC- περιλαμβάνει 8 βαθμίδες με βάση τον κίνδυνο χώρας.
Έτσι λοιπόν η ΕΚΤ έως τώρα με βάση τους κανόνες της αγόραζε ομόλογα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον ήταν επενδυτικής βαθμίδας.
Υπό τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί η Ιταλία σε ομόλογα σκουπίδια – junk bond – η ΕΚΤ πήρε μια απαράδεκτη απόφαση.
Να διευκρινίσουμε ότι η Ιταλία βαθμολογείται ως επενδυτική βαθμίδα BBB με βάση την Standard and Poor’s, ΒΒΒ με βάση την Fitch και Baa3 με βάση την Moody’s.
Με βάση τα ισχύοντα στην ΕΚΤ λαμβάνεται υπόψη πάντα η υψηλότερη βαθμολογία.
Δηλαδή εάν η Ιταλία σε βάθος μηνών χάσει την επενδυτική βαθμίδα από τους 3 εκ των 4 οίκων αξιολόγησης, η βαθμολογία της Ιταλίας θα είναι η υψηλότερη και όχι η χαμηλότερη.
Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη.

Τι απόφαση πήρε η ΕΚΤ;

Η απόφαση που πήρε η ΕΚΤ είναι η εξής.
Βλέποντας ότι η Ιταλία κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε ομόλογα σκουπίδια, ανακοίνωσε ότι εάν μια χώρα είχε στις 7 Απριλίου 2020 βαθμολογία τουλάχιστον BBB- (η Ιταλία πληροί τα κριτήρια) και ακολούθως υποβαθμιστεί σε junk bond τα ομόλογα θα είναι επιλέξιμα σε πράξεις νομισματικής πολιτικής εάν η βαθμολογία της χώρας υποχωρήσει έως ΒΒ δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από επενδυτική βαθμίδα… δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αυτό θα ισχύσει έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ποιο είναι το ηθικό ή κατά το ορθότερο ανήθικο ζήτημα;
Η ΕΚΤ βλέποντας ότι κινδυνεύει η Ιταλία αλλά και τραπεζικά ομόλογα και άλλα assets έσπευσε να παραβιάσει το καταστατικό της.

Όμως γιατί δεν έκανε το ίδιο τόσα χρόνια με την Ελλάδα και δεν ενέταξε και τα ελληνικά ομόλογα σε ένα ειδικό πρόγραμμα για να στηρίξει την εθνική οικονομία;
Γιατί η ΕΚΤ εξάντλησε την αυστηρότητα της στην Ελλάδα και στην Ιταλία με 2,24 τρισεκ. χρέος και 2 τρισεκ. ΑΕΠ – από φόβο και πανικό – πέταξε στο καλάθι των αχρήστων κανόνες και καταστατικό;
Δεν είναι θεσμική υποκρισία η Ελλάδα να τιμωρείται και η Ιταλία μόνο στον φόβο της υποβάθμισης να οδηγεί την ΕΚΤ σε αποφάσεις ακραία τοξικές;
Ή μήπως δεν είναι μόνο αυτό;
Πως η ΕΚΤ θα δικαιολογούσε το γεγονός ότι κατέχει ιταλικό χρέος σε μεγάλη κλίμακα και αυτό το χρέος θα ήταν junk bond;

Η ΕΚΤ προκλητικά όταν είδε ότι κινδυνεύει με μεγάλη τοξική ζημία από τα ομόλογα σκουπίδια της Ιταλίας παραβίασε τους ίδιους τους κανόνες που έχει επιβάλλει για όλους τους άλλους.
Ο κίνδυνος μεγάλων ζημιών από τα ιταλικά ομόλογα πανικόβαλλε την ΕΚΤ που πήρε μια απόφαση πραγματικά θλιβερή.
Οι κανόνες δεν μπορούν να εξαντλούνται στην Ελλάδα και να ελαστικοποιούνται στην Ιταλία.
Είναι ντροπή.
Corporate Credit Rating Scales by Moody's, S&P, and Fitch | Wolf ...

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.