ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Θα μας οδηγήσουν στην Χάγη με στημένο επεισόδιο νοτίως της Κρήτης;

1 min read

Στις 13 Αυγούστου, βασιζόμενη σε αναφορές δυτικών πρεσβειών, έγραφε η εφημερίδα «Εστία» τα εξής:

«1. Το Ορούτς Ρεΐς θα παραμείνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λίγες ημέρες ακόμη, όπου και θα πραγματοποιήσει έρευνες με την προστασία τουρκικών πλοίων και την κατ’ αρχάς παρατήρηση δύο ελληνικών φρεγατών. Το ότι πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες είναι αναμφισβήτητο· αλλιώς η Ελλάδα δε θα έκανε αυστηρό διάβημα στην Τουρκία. Το ότι η αντίδρασή μας τα πρώτα 24ωρα είναι χλιαρή, αυτό οφείλεται στην αδύναμη πλέον νομικά θέση μας μετά την υπογραφή της τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο και την εξαίρεση του Καστελόριζου. Εικάζεται βασίμως ότι ελληνική φρεγάτα θα κινηθεί δυναμικά και θα «συμπλακεί» με ομόλογή της τουρκική τα προσεχή 24ωρα, αλλά αφού δυστυχώς θα έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως το τουρκικό σόου. Και αφού έχει διακορευθεί η υφαλοκρηπίδα μας.

2. Η Τουρκία θα αναθέσει στην ΤΡΑΟ να προκηρύξει οικόπεδα υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης που κατοχύρωσε η Ελλάδα με το αιγυπτιακό μνημόνιο.

3. Μετά το πέρας της προθεσμίας που προβλέπει ο τουρκικός νόμος, ο Ερντογάν θα αποστείλει μέσα στο φθινόπωρο το Ορούτς Ρεΐς νοτίως της Κρήτης για σεισμικές έρευνες. Δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα εκτιμούν ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση των Αθηνών θα είναι εξαιρετικά δυναμική, αφού την έχει κατοχυρώσει πλέον με διεθνή συμφωνία και έχει τίτλους κυριότητος.

4. Τότε και μόνο τότε, όταν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, οι Ευρωπαίοι Γάλλοι και Γερμανοί, Μέρκελ και Μακρόν, θα παρέμβουν υπέρ μας απαιτώντας την εκδίωξη των Τούρκων απαιτώντας από τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ακόμη και με απόφαση Συνόδου Κορυφής».

Μένει να δούμε κατά πόσον θα επαληθευτεί το δημοσίευμα της Εστίας, το οποίο όπως γράψαμε στηρίζεται σε αναφορές δυτικών πρεσβειών. Αυτές άλλοτε επαληθεύονται και άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του φθινοπώρου ορίστηκε για τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Εάν η Τουρκία κινηθεί νοτίως της Κρήτης, μένει επίσης να αντιδράσει επιτέλους δυναμικά η Ελλάδα. Βάσει των όσων έχουμε δει μέχρι σήμερα, ούτε αυτό δεν είναι σίγουρο…

Το ζήτημα είναι ότι εάν οι πηγές του δημοσιεύματος επαληθευτούν, τότε θα μιλάμε για ένα “στημένο επεισόδιο” ώστε οι “καλοί μας σύμμαχοι” να μας… στηρίξουν, οδηγώντας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να χαράξουν εκεί μια γραμμή και να κλείσει το ζήτημα μέχρι η Τουρκία να εγείρει νέες αξιώσεις, στο Αιγαίο αυτή την φορά….

Δημοσίευση στα Social Media