ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τέρμα οι «ουρές της ντροπής» για χιλιάδες καρκινοπαθείς – Ο ΕΟΠΥΥ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

1 min read

Τέλος στην πολύωρη αναμονή δεκάδων χιλιάδων ογκολογικών και ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας βάζει ο ΕΟΠΥΥ, εγκαινιάζοντας μια νέα ψηφιακή εποχή. 

Πλέον η πρόσβαση στη θεραπεία τους με τη βοήθεια των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), όπως αποκαλούνται, θα γίνεται πολύ πιο εύκολα, όσο και άμεσα, καθώς θα μπορούν να επιλέγουν ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ), τον τρόπο που θα τα αποκτούν.

Αρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η ενεργοποίηση της δωρεάν διανομής ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς από τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο τεχνικής φύσεως προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ δεν το επέτρεψαν και έτσι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Η ενεργοποίηση του προσωπικού ΦΑΥ των ασφαλισμένων ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακολουθώντας τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής για τη διάθεση των θεραπειών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία από τις κλινικές, καθώς, αντί για τους ασθενείς, τα σκευάσματα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ παραλαμβάνουν πλέον εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, οπότε και ενεργοποιήθηκε ο νέος αυτός τρόπος διάθεσης των αντικαρκινικών θεραπειών, έχουν ωφεληθεί στην Αττική περισσότεροι από 7.000 ασθενείς, οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμο χρόνο εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πηγαίνοντας απευθείας στην κλινική για να υποβληθούν στη θεραπεία.

Εξάλλου, από τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων τους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, το δεύτερο κανάλι διανομής ΦΥΚ που άνοιξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να ωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς και τουλάχιστον 12.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δρομολογούνται σημαντικές κινήσεις

Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται σημαντικές κινήσεις, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, θα υπογραφεί άμεσα συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διάθεση των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Από Τρίτη 7, μέχρι και Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να διαθέτουν δωρεάν ΦΥΚ στα φαρμακεία τους, για ασθενείς με καρκίνο και με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πάντως, η απόφαση του ΠΦΣ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να στηρίξει μέσω των φαρμακείων του τον στόχο που έθεσε το υπουργείο Υγείας, να μειωθούν οι «ουρές της ντροπής», είχε βρει αντίθετη μερίδα φαρμακοποιών, εν όψει της εγγραφής στην πλατφόρμα, οι οποίοι θεωρούσαν ότι γίνεται στρέβλωση του ρόλου τους, ότι παρέχονται υπηρεσίες εντός του φαρμακείου που δεν κοστολογούνται, ότι χωρίζονται σε στρατόπεδα οι φαρμακοποιοί ανάλογα με την εγγραφή τους ή μη σε «ανάλγητους» και σε «καλούς», κ.ά.

Αυτό σημαίνει πως, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, θα γίνει η σχετική αποτύπωση στο πεδίο των φαρμακοποιών, που αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και στα οποία θα στέλνουν τα φάρμακά τους, τα οποία τη Δευτέρα 06/01 άρχισαν να αποστέλλονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, θα μπορούν να διανέμονται δωρεάν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 50 σκευάσματα για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες ασθενών.

Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση προς τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που λαμβάνουν ΦΥΚ να διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και να εγγραφούν στον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κάθε ασθενής, μετά την εγγραφή του και τη διασύνδεσή του στον ΦΑΥ, θα μπορεί να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής, ανάμεσα σε εκείνα που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν στο σύστημα δωρεάν διάθεσης ΦΥΚ. Θα έχει όμως και τη δυνατότητα να τα λαμβάνει από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σε επόμενη φάση, μέσω του Φακέλου θα προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες και πληροφορίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού για την προμήθεια ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία αιτήσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για τη χορήγηση ΦΥΚ κ.ά.

Για την εγγραφή στον Φάκελο, προϋπόθεση είναι η συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.