ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογεί η Τουρκία-Θέλει να μεταβάλει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

1 min read

Με στόχο «να γίνει παγκόσμια στρατιωτική δύναμη» η Τουρκία έχει παραγγείλει άλλα 16 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-35B, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κατακόρυφες προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ».

Στόχος είναι μέχρι το 2023 η Τουρκία να έχει αεροπλανοφόρο με πολεμικά αεροσκάφη τοποθετημένα σε αυτό και να μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις, αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Η Γενί Σαφάκ αναφέρεται στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και γράφει ότι η Άγκυρα κάνει στρατηγικές κινήσεις τη μία πίσω από την άλλη.

Αναφέρει περαιτέρω ότι εκτός από τα εκατόν F-35A έχει δοθεί παραγγελία και για 16 F-35B τα οποία θα μπορούν να κατεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ παίρνουν επίσης δεύτερο αεροπλανοφόρο για να στηρίξει το εθνικό αεροπλανοφόρο Αναντολού που είναι υπό κατασκευή.

Όπως προσθέτει, στόχος είναι να έχουν και το αεροπλανοφόρο και τα τζετ τα οποία θα τοποθετηθούν σε αυτό μέχρι το 2023 και σχολιάζει ότι με το αεροπλανοφόρο αυτό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν μια παγκόσμια δύναμη.

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ το αεροπλανοφόρο Αναντολού εγχώριας κατασκευής αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η κατασκευή και δεύτερου αεροπλανοφόρου με την επονομασία Θράκη. Ωστόσο, στο μεταξύ προγραμματίζεται η αγορά ενός αεροπλανοφόρου που θα στηρίξει το Αναντολού και γι αυτό έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει την Τουρκία εντάσσοντάς την ανάμεσα στις λίγες στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτουν αεροπλανοφόρα και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δυνάμεις ξεκίνησε με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου και στόχος είναι το 2023 να πλοία μαζί με τα αεροπλάνα να περάσουν μπροστά από το Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη χαιρετίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Προστίθεται ότι με αυτές τις δυνατότητες η Τουρκία θα μπορεί να κάνει υπερηπειρωτικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μπορούν να δείξουν την παρουσία τους στις τέσσερις γωνιές του κόσμου υποστηρίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

Η γερμανική Die Welt για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η Τουρκία σχεδιάζει πολεμικά συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία θέλει να παράγει δικά της τεθωρακισμένα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που είναι αόρατα στο ραντάρ, ακόμα και κανόνια λέιζερ.

Οι πολιτικοί λόγοι πίσω από τα εξωπλιστικά προγράμματα

«Από το 2015 το γενικό επιτελείο έχει εκφράσει ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι το νέο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί όργανο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειοή να επιβάλει σε νησιά του Αιγαίου εδαφικές αξιώσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει να γίνει όχι μόνο αυτάρκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε αμυντικό εξοπλισμό.

«Το πώς γίνεται αυτό, υποδεικνύει το παράδειγμα του πολεμικού ελικοπτέρου Τ129 Ατάκ» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Με βάση το ιταλικό Α129 Μανγκούστα της εταιρίας Αγκούστα-Βέστλαντ και με τη συνεργασία των Ιταλών, οι Τούρκοι ανέπτυξαν ένα τουρκικό, πλέον, οπλικό σύστημα με δικά τους αμυντικά και ηλεκτρονικά συστήματα και κάποιες αλλαγές στον θάλαμο διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για εξαγωγές, για παράδειγμα στο Πακιστάν».

Μαζική παραγωγή αρμάτων μάχης

Στο μεταξύ, στις  (09/11) η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων BMC με στόχο τη μαζική παραγωγή του τουρκικού σχεδιασμού άρματος μάχης Altay.

Βάσει της συμφωνίας με τη BMC, η εταιρεία θα παράγει αρχικά 40 τανκ Altay, το πρώτο εκ των οποίων θα παραδοθεί στον στρατό σε διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με την παρουσίαση της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης (SSB) κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής.

Μετά την παράδοση των πρώτων αρμάτων μάχης, θα ακολουθήσει η κατασκευή άλλων 210 τανκ. Μαζί με τη BMC, στο εγχείρημα θα εμπλακούν μεταξύ άλλων τουρκικές εταιρείες όπως η Roketsan, η Aselsan, η ΜΚΕ και η Havelsan.

H BMC υπέγραψε επίσης μια συμφωνία με την SSB τον Ιούνιο για την κατασκευή ντιζελοκίνητων μηχανών και άλλων συστημάτων για τα άρματα μάχης Altay.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.