ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τέλος το πράσινο της Ελλάδας: Κάηκαν πάνω από 50.000 στρέμματα σε Βίλια και Κερατέα – Χωρίς «πνεύμονα» η Αττική

1 min read

Σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα βρίσκεται η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Βίλια Αττικής και ήδη έχει κάψει τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους. 

Ειδικότερα, σε περίπου 50.000 στρέμματα υπολογίστηκαν από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS) οι καμένες εκτάσεις στις δύο πληγείσες περιοχές έως το μεσημέρι της Τρίτης 17/08.

Το νούμερο αυτό, πάντως, αναμένεται να αλλάξει καθώς η φωτιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια.

Πρόκειται για μια ακόμη τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς χιλιάδες δέντρα έγιναν στάχτη, αφήνοντας την Αττική ουσιαστικά χωρίς «πνεύμονα», καθώς μην ξεχνάμε πως πριν λίγους μήνες κάηκαν και τα Γεράνεια Όρη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κάηκε και μέρος της Πάρνηθας.

Kαίγονται για τρίτη ημέρα τα Βίλια 

Καίει για τρίτη ημέρα το πύρινο μέτωπο στα Βίλια Αττικής, με τις φλόγες να βρίσκονται στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των εθελοντών, επικεντρώνονται στο Παλαιοχώρι, το οποίο απειλείται έντονα από τη μεγάλη φωτιά.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 370 πυροσβέστες με εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Στο μέτωπο βρίσκονται και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Από αέρος, με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να συνδράμουν οκτώ ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev.

Πού βρίσκεται πλέον το μέτωπο

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει «φύγει» από τα Βίλια, τα οποία δεν κινδυνεύουν, και πλέον είναι έντονο στο Παλαιοχώρι και την Αγία Σωτήρα, όπου δίνεται μάχη να περιοριστεί και να μην φτάσει στην Οινόη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το δύσκολο βράδυ που πέρασε, απειλήθηκε ο οικισμός Θέα, αλλά, ευτυχώς, δεν κάηκαν σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάνδρας που μίλησε στο ίδιο μέσο.

Μάλιστα, το μέτωπο είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα, όπως υποστήριξε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Mega.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς στην περιοχή των Βιλίων προχώρησε η Τροχαία.

Συγκεκριμένα, η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από την 33 χ/θ (Άγιος Χριστόφορος) έως την 30 χ/θ, έχει διακοπεί προσωρινά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος» – Κινδύνεψαν πυροσβέστες

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται “κυματισμός” από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, ανέφερε πως το βράδυ κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ σοβαρή αναζωπύρωση στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, που τελικά απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.