ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τελεσίγραφο Ρωσίας στον ουκρανικό στρατό: «Καταθέστε τα όπλα για να σωθείτε

1 min read

Σε νέα φάση κλιμάκωσης δείχνει να μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ένταση να επικεντρώνεται πλέον στο ανατολικό μέτωπο, όπως εκείνο οριοθετείται από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά ως τη Μαριούπολη στον νότο.

Η Ρωσία κάλεσε ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου».

Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε Ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» εάν παραδοθούν σήμερα.

Η Μόσχα πρότεινε νωρίτερα μια κατάπαυση του πυρός στις 12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) έτσι ώστε μεταξύ «14:00 και 16:00 όλες ανεξαιρέτως οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν (σ.σ το Azovstal) καταθέτοντας όπλα ή πυρομαχικά».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωση αμάχων, εάν υπάρχουν, από το Azovstal.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

«Καλούμε τις αρχές του Κιέβου να επιδείξουν κοινή λογική και να διατάξουν τους μαχητές να σταματήσουν την χωρίς νόημα αντίστασή τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Λίγες ώρες έπειτα από αυτό το αίτημα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε έναν διάδρομο από τις 14:00 ώρα Ελλάδας για να μπορέσουν να φύγουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Azovstal που παραδόθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εφαρμόστηκε μια τοπική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος.

Ο ρωσικός στρατός λέει επίσης ότι έχει εγκαταστήσει «τρεις ανθρωπιστικές φάλαγγες» σε τρεις δρόμους που βρίσκονται βόρεια, δυτικά και ανατολικά του Azovstal. Αυτές οι φάλαγγες, που αποτελούνται από περίπου σαράντα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, θα πρέπει να επιτρέπουν τη «μεταφορά ανθρώπων» σύμφωνα με τη Μόσχα.

Από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία του στρατηγικού λιμανιού στις αρχές Μαρτίου, η Μόσχα έχει επανειλημμένα καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, εξακολουθούν να είναι περιχαρακωμένοι στο Azovstal, όπου ηγούνται μιας σκληρής αντίστασης.

Σήμερα, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Εντουάρντ Μπασούριν, ισχυρίστηκε ότι «ομάδες επίθεσης» που υποστηρίζονται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία είχαν «εν μέρει» εξαπολύσει μια επίθεση στο Azovstal.

Στη ρωσική τηλεόραση, ο Μπασούριν διαβεβαίωσε επίσης ότι κανένας άμαχος δεν βρισκόταν σε αυτή τη βιομηχανική ζώνη, σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται στο πεδίο.

Γιατί ο Πούτιν θέλει πάση θυσία το Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η Ουκρανία διέπραξε γενοκτονία στα ανατολικά σε βάρος των Ρωσώφωνων και πως προχώρησε σε συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων τους κυρίως με τις απαγορεύσεις στη χρήση της γλώσσας και όχι μόνο.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών βρίσκονταν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα διοικούνταν από Ρώσους πληρεξούσιους, οι οποίοι δημιούργησαν κρατίδια που υποστηρίζονταν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. Λίγο πριν από τον τελευταίο πόλεμο, ο Πούτιν αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία.

Εάν ο ρωσικός στρατός κατακτήσει και τις δύο μεγάλες περιοχές στο σύνολο της πρότερης έκτασής τους, ο Πούτιν θα είχε να επιδείξει κάποιο επίτευγμα από τον πόλεμο.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η κατάληψη του Ντονμπάς αποτελεί μονόδρομο για το Κρεμλίνο καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται μία σημαντική νίκη επί του πεδίου, που μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας από την απρόσμενη έως τώρα δυσμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων επί ουκρανικού εδάφους.

Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών βρίσκονταν στα χέρια της Ουκρανίας. Το υπόλοιπο ελεγχόταν από τους αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει προηγουμένως τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Λίγο πριν τον πόλεμο, ο Πούτιν αναγνώρισε τις δύο δημοκρατίες ως ανεξάρτητες.

Εάν η Ρωσία κατακτήσει αυτή την περιοχή, θα σήμαινε ότι ο Πούτιν πέτυχε ακόμα κάποιο επίτευγμα σε αυτόν τον πόλεμο. Και αν αυτό συμβεί πριν από τις 9 Μαΐου, θα μπορούσε να γιορτάσει αυτή την επιτυχία κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης, όταν ο ρωσικός στρατός νίκησε τη ναζιστική Γερμανία το 1945.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται στη Μαριούπολη

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ζώνες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές -αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ- υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως η άμυνα κρατάει γερά», είπε. «Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

«Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση».

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είναι επίσης κρυμμένοι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου» ανέφερε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό «να καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να σταματήσουν την αντίσταση, 24 ώρες αφότου τους έδωσε τελεσίγραφο να παραδοθούν, το οποίο παρέμεινε κενό γράμμα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.