ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι ισχύει με όσους παίρνουν επίδομα 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή

1 min read

Λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για να μην αδικηθούν οι φορολογούμενοι

Λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να μην αδικηθούν χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς λάμβαναν επίδομα 534 ευρώ ή Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, όλα τα έκτακτα επιδόματα και οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και σε ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται φέτος ως εισόδημα, ώστε να καλύψουν τα τεκμήρια και να αποφύγουν οι εργαζόμενοι την επιβολή επιπλέον φόρων.

Οι φορολογούμενοι αναμένεται να βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις. Δηλαδή εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα βρουν ως εισόδημα το επίδομα των 534 ευρώ ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά από τις 4 πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές που δόθηκαν το 2020. Σημειώνεται πως τα κρατικά επιδόματα και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές είναι αφορολόγητα ποσά  και θα υπολογίζονται μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Ευλογες δαπάνες διαβίωσης θεωρούνται:    

  • τα σπίτια
  • τα αυτοκίνητα 
  • τα δίδακτρα σε σχολεία και φροντιστήρια
  • οι πισίνες 
  • και τα σκάφη αναψυχής  

Η Εφορία θεωρεί πως 

  1. ο κάθε άγαμος πολίτης ξοδεύει κάθε χρόνο  3.000 ευρώ
  2. και κάθε ζευγάρι ξοδεύει 5.000 ευρώ το χρόνο

Τα ποσά αυτά αποτελούν τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Το 2019 στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που συνολικά πλήρωσαν στην Εφορία επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media