ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ταπείνωση της Αρμενίας: Οριοθετεί τα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν με ρωσική βοήθεια

1 min read

Η Αρμενία «σύρθηκε» σε διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα της βαριάς ήττας που υπέστη πέρσι στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μέχρι το τέλος του έτους, θα δημιουργηθούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για την χάραξη και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. 

Όπως γίνεται κατανοητό οι πρόσφατες εχθροπραξίες που έλαβαν χώρα προ ολίγων ημερών στα σύνορα των δύο χωρών και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, έχουν ως αιτία ότι καμία από τις δύο δεν αναγνωρίζει την νυν συνοριογραμμή.

Παλαιότερα οι Αζέροι δεν επεδίωκαν κάτι καθώς είχαν υποστεί σειρά από ήττες στις συγκρούσεις τους με τους Αρμένιους, αυτό όμως άλλαξε μετά τον περσινό πόλεμο που κατέληξε σε αρμενική στρατηγική ήττα και κατέδειξε πως οι Αζέροι έμαθαν από τις ήττες του παρελθόντος και εκσυγχρόνισαν τις ένοπλες δυνάμεις του και άλλαξαν τα στρατιωτικά δόγματά τους κάτι που οι Αρμένιοι δεν έκαναν επαναπαυόμενοι στην ένδοξη πολεμική ιστορία τους.

Συγκεκριμένα, Ερεβάν και Μπακού συμφώνησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της δημιουργίας ειδικής διμερούς επιτροπής. 

Συγχρόνως, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσφέρει βοήθεια στην επίλυση του ζητήματος, εάν τα μέρη τη χρειαστούν.

Επί της ουσίας η Ρωσία αναλαμβάνει να θέσει τα «όρια» στο αλαζονικό πλέον Αζερμπαϊτζάν. 

 Αυτό έγινε γνωστό μετά τα αποτελέσματα των τριμερών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου στο Σότσι. 

Μετά τη συνάντηση, εγκρίθηκε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ των άλλων η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων 

Μακρύς δρόμος προς την ειρήνη

Οι τριμερείς συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά, η οποία πέρυσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Η συνάντηση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της δήλωσης που υπέγραψαν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  Ιλχάμ Αλίγιεφ και Νικόλ Πασινιάν, στις 9 Νοεμβρίου 2020.

Με βάση αυτό το κείμενο, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει ειρηνευτικό σώμα κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

 Αυτό επέτρεψε την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή, η οποία στοίχισε τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Πόσες ανθρώπινες ζωές στοίχισε ο πόλεμος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερεβάν, κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, σκοτώθηκαν πάνω από 3,7 χιλιάδες Αρμένιοι στρατιώτες. Πάνω από ενάμιση μήνα μαχών, το Αζερμπαϊτζάν έχει χάσει περισσότερους από 2,7 χιλιάδες στρατιώτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Σότσι δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. 

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η φετινή τριάδα των πολιτικών δεν συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά. 

Ανάλογη συζήτηση για τη διευθέτηση του μακροχρόνιου προβλήματος στον Νότιο Καύκασο έγινε στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή δύο μήνες μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης. 

Μετά τις συνομιλίες, που έγιναν στο Κρεμλίνο στις αρχές του έτους, εγκρίθηκε επίσης κοινή δήλωση.

Προφανώς, η σημερινή τρίωρη συνάντηση είχε κάποια αποτελέσματα. Οι πολιτικοί κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος σε ορισμένα σημαντικά θέματα. 

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες συμφώνησαν έως το τέλος του έτους να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την χάραξη και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών.

Η Ρωσία θέλει άμεση επίλυση του ζητήματος καθώς δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο ρόλος της Τουρκίας στον Καύκασο.

Η Μόσχα δεν εμπιστεύεται την Άγκυρα ειδικότερα μετά την δημοσιοποίηση του χάρτη με την ενοποίηση του μυθικού «Τουράν» με βάση τον οποίο αναφέρεται στην ίδρυση μιας μεγάλης «Τουρκικής-Τουρανικής Αυτοκρατορίας» που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα νυν τουρκόφωνα κράτη αλλά και τους τουρκόφωνους λαούς που βρίσκονται εντός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Για την Άγκυρα το «Τουράν» αρχίζει από τους Τατάρους της Κριμαίας και φτάνει μέχρι τους Ουιγούρους Τούρκους της Κίνας και το νυν κράτος της Μογγολίας (αλήθεια στο Ουλάν Μπατόρ το ξέρουν ότι έχουν πάρει «προαγωγή» και έχουν «γίνει» Τούρκοι ή ότι στην Άγκυρα προσπαθούν να «υιοθετήσουν» την ένδοξη μορφή της Ιστορίας τους, τον Τζένγκις Χαν;)

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.