ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα τουρκικά UAVs παίρνουν τη σκυτάλη των παραβιάσεων στο Αιγαίο – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

1 min read

Ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία στον ουρανό του Αιγαίου, με την τουρκική προκλητικότητα να αποκτά νέο πρόσωπο.

Πρόσωπο με πρόσωπο με τις νέες μορφές της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται καθημερινά η Πολεμική Αεροπορία. Οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών έχουν βαδίσει σε… νέο επίπεδο, αφού τα μη επανδρωμένα UAV της Άγκυρας φιλοδοξούν «να αλωνίζουν» στο Αιγαίο.

Tα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο αυτή την ποιοτική κυρίως κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Τον τελευταίο μήνα και ειδικότερα από τα μέσα Οκτωβρίου, τουρκικά drones απασχόλησαν 15 φορές την Πολεμική Αεροπορία και είτε προχωρούσαν σε παραβάσεις των Κανόνων Κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών είτε και σε παραβιάσεις υποχρεώνοντας τα ελληνικά μαχητικά να απογειώνονται για να τα αναχαιτίσουν.Advertisement

Τα ελληνικά «Γεράκια» δηλαδή σπαταλούν καύσιμα και πολύτιμους πόρους προκειμένου να απομακρύνουν τα τουρκικά UAVs που πετούν με… μηδαμινό κόστος. Όσο για το πιο προκλητικό περιστατικό συνέβη στις 22 Οκτωβρίου όταν για πρώτη φορά ένα τουρκικό UAV προχώρησε όχι σε μία αλλά σε τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Οι παραβιάσεις είχαν σημειωθεί στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παραβάσεις και παραβιάσεις αυτές εκδηλώνονται είτε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είτε στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό συμβαίνει, όπως όλα δείχνουν, διότι οι Τούρκοι διαθέτουν σταθμούς drones τόσο στα βόρεια σύνορά μας, στην περιοχή της Αδριανούπολης, αλλά και στα νότια στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντάλαμαν. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα απογειωθούν καταφέρνουν να φτάνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοντά στα ελληνικά νησιά.

Οι έλληνες επιτελείς γνωρίζουν καλά ότι η Αγκυρα έχει κάνει άλματα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Τουρκία διαθέτει δική της βιομηχανία παραγωγής drones και πάνω από 100 μικρά ή μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από όλους τους κλάδους του Στρατού της. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παραβάσεις κυρίως αλλά αραιά και πού. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Στο ΓΕΕΘΑ και στα υπόλοιπα Επιτελεία διαπιστώνουν πως η Τουρκία έχει εντάξει και τα UAVs στην πρακτική των καθημερινών της προκλήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Προς το παρόν ο τρόπος αντίδρασης και αναχαίτισης από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ίδιος όπως και για τα συμβατικά τουρκικά αεροσκάφη. Δηλαδή, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη, τα UAVs εν προκειμένω, δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν. Πάντως τα Επιτελεία μελετούν κι άλλους τρόπους αντίδρασης, καθώς η πίεση θα είναι μεγαλύτερη αν οι Τούρκοι επιλέξουν την πρακτική των παραβιάσεων χρησιμοποιώντας μεγαλύτερους αριθμούς UAVs.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά από τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ότι αν ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα. Στη συνέχεια και μετά απο παρέμβαση του Μαξίμου έγινε τακτική καθώς σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, υπήρξε η ανάγκη από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να διευκρινίσει, «ότι η συνάντηση της Στρατιωτικής Ηγεσίας που συγκλήθηκε υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σημειώθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων που πραγματοποιούνται σχετικώς με την κατάσταση στα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε λήψη προληπτικών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Αυξημένη επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων
  • Αυξημένα ποσοστά επιφυλακής σ΄ όλες τις ακριτικές μονάδες
  • Αναφορά οποιουδήποτε ασυνήθιστου περιστατικού που υποδηλώνει αύξηση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.
  • Το ΓΕΕΘΑ είναι σε πλήρη συνεργασία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στις απειλές που εξαπόλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν 5 εκατ. μετανάστες. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχουμε την κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και συνεχίζει: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.