ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στην καφεΐνη; Πόσα φλιτζάνια είναι αρκετά;

1 min read

Η καφεΐνη είναι παρούσα σε περισσότερα από 2.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και 63 φυτά, περιλαμβανομένων των καφεόδεντρων, του τσαγιού, του κακαόδεντρου. Επιπλέον αν παρατηρήσετε με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων θα διαπιστώσετε ότι εμπεριέχεται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων διατροφής ,είτε φυσικά είτε τεχνητά, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τα ποτά, οι σοκολάτες, το κακάο.

Όταν πίνουμε καφέ, η καφεΐνη που περιέχει ενεργεί στον εγκέφαλο και αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο John’s Hopkins που εξετάζουν όλες τις έρευνες που έγιναν για τον καφέ κατά τα τελευταία 170 χρόνια, καταλήγουν στο γεγονός ότι η καφεΐνη σε εθίζει.

Στα αρχικά στάδια η κατανάλωση του καφέ προκαλεί αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν καφεϊνισμό. Η εν λόγο κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός αυτών που πίνουν καφέ για πρώτη φορά, δεν είναι συνηθισμένος στις επιδράσεις της καφεΐνης. Παρουσιάζουν ανησυχίες, ζαλάδες, ερεθιστικότητα, νευρικότητα, τρεμούλιασμα στα χέρια, διάρροια.

Η συνεχής κατανάλωση καφέ προκαλεί συνήθεια στις επιδράσεις της καφεΐνης. Ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να φτάσει στα ίδια επίπεδα ευχαρίστησης, ενέργειας και αποδοτικότητας. Η υπερβολική λήψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει έναν ασυνήθιστο δυνατό καρδιακό παλμό ή και αρρυθμίες. Επίσης μπορεί να ψηλώνει την αρτηριακή πίεση, να προκαλεί τρεμούλιασμα και αϋπνίες.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο εθισμός στον καφέ, δεν μπορεί να συγκριθεί και δεν έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όπως ο εθισμός στα τσιγάρα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα άτομα που είναι εθισμένα στην καφεΐνη παρουσιάζουν τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλο, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, εμετό, μείωση του επιπέδου παραγωγικότητας, κατάθλιψη. Σε έρευνες που έχουν γίνει με εθισμένους στην καφεΐνη, φάνηκε πως για όσους δεν παίρνουν τον πρωινό τους καφέ , το 50% παρουσιάζει πονοκεφάλους και το 13% είναι τόσο άσχημα που τους κάνει να χάνουν χρόνο από την εργασία τους.
Η κατανάλωση με μέτρο σημαίνει περίπου 2 με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως για τους ενήλικες.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στη χολή, διαβήτη, Πάρκινσον, καθώς και ηπατικής νόσου. Παρά τις μελέτες αυτές, όμως, οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση καφέ, ως μέσο για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Η καφεΐνη «μένει» στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι και για πέντε με έξι ώρες μετά την κατανάλωση της και γι’ αυτό όσοι είναι ευαίσθητοι σε αυτήν θα ήταν καλό να μην πίνουν καφέ λίγες ώρες πριν πέσουν για ύπνο.

Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ όσοι υποφέρουν από κρίσεις άγχους και ψυχολογικές διαταραχές καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που βιώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Αιματηρή συμπλοκή με νεκρό στον Κορυδαλλό

Έκτακτο: Ντου της ΕΛ.ΑΣ. σε συνδέσμους μεγάλων ΠΑΕ στην Αθηνά

Σοκάρει η παίκτρια του Fame Story που μιλά για το πως κατέληξε στο ψυχιατρείο

Δημοσίευση στα Social Media