ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη: Τί είναι; – Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την εθνική κυριαρχία της χώρας;

1 min read

Στην χώρα μας  συζητιέται εντόνως τα τελευταία χρόνια η εγκατάστασης ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη )στη Θράκη. Όλο θέμα πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του, ενέχει τον κίνδυνο  απώλειας της εθνικής κυριαρχίας στην στρατηγικής αξίας και πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή της Θράκης.

Απο iEllada

Οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν  από τους τεχνοκράτες της τρόικας στην χώρα μας στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά, σε συνδυασμό με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, έχουν  δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία  Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη χώρα μας.

Τι είναι  η Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ)

Για τους ειδικούς είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύει ένα εντελώς ιδιαίτερο νομοθετικό οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Δηλαδή σε μια ΕΟΖ το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι εκείνο το οποίο ισχύει για την υπόλοιπη εθνική επικράτεια.

Για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει να εργαστεί το καθεστώς είναι δυσμενές και το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει εξαήμερο και δεκάωρη εργασία.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων και η εργατική νομοθεσία, που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια αναστέλλεται. Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες οι αμοιβές κυμαίνονται χαμηλά και συχνά προσφέρεται κατάλυμα, εντός ή κοντά στον χώρο εργασίας, στους εργαζόμενους που έρχονται να εργαστούν από άλλες χώρες ή περιοχές.

Στις ΕΟΖ δεν απασχολούνται μόνο ντόπιοι αλλά και μετανάστες και για να εισέλθει κάποιος απαιτείται ειδικό πάσο ως είδος διαβατηρίου διότι η περιοχή φυλάσσεται ακόμα και ενόπλως από ιδιωτικές εταιρίες.

Ο λόγος που στις ΕΟΖ προτιμώνται κυρίως ως εργαζόμενοι οι μετανάστες είναι ότι είναι πιο υπάκουοι και πολύ δύσκολα οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα υπάρχουν τρεις χιλιάδες περίπου ΕΟΖ με διαφορετικές συνθήκες εργασίας και στην περιοχή μας υπάρχουν στα Σκόπια στην Τουρκία και στην Πολωνία. 

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι  για την Ελλάδα

Ήδη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  έχει εκπονηθεί   μελέτη στην οποία καταγράφονται όλα τα πιθανά σενάρια ανάπτυξης ΕΟΖ στην περιοχή και περιγράφονται τα πιθανά κίνητρα τα οποία μπορούν να δοθούν στις υπό εγκατάσταση επιχειρήσεις.

Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δείχνουν ήδη ενδιαφέρον για εγκατάσταση εντός μίας δυνητικής ΕΟΖ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Αυτοί είναι και οι λόγοι που βλέπουμε τον τουρκικό εθνικισμό να έχει ενεργοποιηθεί σε τέτοιον βαθμό το τελευταίο διάστημα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινήσεις αυτές παίζει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και κάποιοι βουλευτές της εκεί μειονότητας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού προξενείου είναι παρών στις συναντήσεις στελεχών της Deutsche Bank με έλληνες Υπουργούς. Και φυσικά η περιοχή έχει δεχθεί εκτός από τις πάμπολλες επισκέψεις τούρκων επιχειρηματιών και την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ.

Αυτό που γίνεται στην Θράκη είναι ότι συνεργάζονται επιχειρηματικά συμφέροντα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου με υψηλή γερμανική οικονομική εποπτεία ενώ παράλληλα ο τουρκικός εθνικισμός προετοιμάζει το έδαφος για τα συμφέροντα της Τουρκίας Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και κινδυνεύει η ελληνική εθνική κυριαρχία επί της περιοχής καθώς και το μέλλον της σε σχέση με την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αντίδραση για υπεράσπιση των ελληνικών γεωπολιτικών συμφερόντων στη Θράκη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.