ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

28 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα σενάρια για την Κυριακή των εκλογών

1 min read

Από το πρωί του Σαββάτου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μύρισε εκλογές», όλοι αναζητούν στο ημερολόγιο την Κυριακή των εκλογών. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των σκέψεων του πρωθυπουργού, μιας και ακόμα και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του δεν είναι ενήμερος για το τι προτίθεται να κάνει. 

Η επιλογή πάντως του κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει στην Καλλιθέα ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες μόνο τυχαία δεν είναι. Αποτυπώνει την έστω και μερική μετατόπιση του πρωθυπουργού από την «εξάντληση της τετραετίας», στο «τέλος της τετραετίας». Μια λεπτή αλλαγή που φαίνεται όμως να περιλαμβάνει την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας κατά έναν ή δύο μήνες. 

Για τον υπολογισμό λοιπόν του χρόνου των εκλογών θα πρέπει αρχικά να λάβουμε υπόψιν την κυβερνητική παραδοχή, την οποία εμμέσως επανέλαβε και ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2021. Τα στοιχεία δεν είναι ακόμα γνωστά αλλά θα δημοσιοποιηθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει, εκτός απροόπτου, να αποκλείσουμε την πιθανότητα οι κάλπες να στηθούν μέσα στον χειμώνα. Άρα έκτος μένει τόσο ο Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος. 

Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα σενάρια που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες:

-Η κάλπη της απλής αναλογικής να στηθεί είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου οπότε η δεύτερη να προγραμματιστεί το αργότερο μετά από 40 μέρες. Με άλλα λόγια μέχρι τα μέσα Μαΐου, περίοδος για την οποία προσδιορίζονται οι τουρκικές εκλογές, να έχει αναδειχθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση. 

-Η πρώτη κάλπη να στηθεί στις αρχές Μαρτίου (4 ή 11 Μαρτίου) ώστε η επαναληπτική εκλογή να γίνει αρχή Απριλίου. 
Όπως όλα δείχνουν πάντως οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα των Χριστουγέννων όταν ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα εκείνης της περιόδου. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.