ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα νέα δρομολόγια των Τούρκων διακινητών – Φωτογραφίες ντοκουμέντα

1 min read

Γεμίζουν πλοία με μετανάστες στα τουρκικά παράλια και τους στέλνουν στην Ιταλία μέσω Αιγαίου. Φωτογραφίες – ντοκουμέντα με τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων απέναντι από τη Λέσβο, υπό την επίβλεψη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Οι χειρότεροι φόβοι της Ευρώπης από τον Αύγουστο, οπότε και οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια μαζική προσπάθεια από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν σε χώρες της Ε.Ε.

Η Άγκυρα επιλέγει και πάλι να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κρίση, η οποία εξελίσσεται σε δύο μέτωπα.

Τουρκικές αεροπορικές εταιρείες στέλνουν μετανάστες στη Λευκορωσία, από όπου προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω Πολωνίας, ενώ την ίδια στιγμή, από θαλάσσης, τα κυκλώματα των διακινητών έχουν υιοθετήσει μια νέα τακτική. Αντί για τις μικρές φουσκωτές λέμβους, τις οποίες μπορούν εύκολα να αναχαιτίσουν τα σκάφη του Λιμενικού, χρησιμοποιούν παλαιά καράβια, με δυνατότητα μεταφοράς εκατοντάδων μεταναστών, που έχουν ως κύριο προορισμό την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα.

Η Realnews αποκαλύπτει τον χάρτη με τα νέα δρομολόγια των διακινητών, οι οποίοι από τα τουρκικά παράλια στέλνουν καράβια με εκατοντάδες μετανάστες προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου. Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ και την ΕΥΠ. Αυτό που αποτυπώνει είναι τα «θερμά» σημεία που χρησιμοποιούν οι διακινητές, πολλές φορές με την ανοχή -αν όχι τη συνεργασία- της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και της ακτοφυλακής.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, που ξεκινά από την περιοχή της Ασσου, απέναντι από τη Λέσβο, και καταλήγει στον Κόλπο της Αττάλειας. Οπως αποτυπώνεται στον χάρτη, τρεις είναι οι κύριες διαδρομές που ακολουθούνται.

Η πρώτη μέσω Κυκλάδων και η δεύτερη μέσω Δωδεκανήσων. Η τρίτη αφορά πλοία που αναχωρούν από τη νότια τουρκική ακτογραμμή και ακολουθούν τη θαλάσσια διαδρομή νοτίως της Κρήτης. Κοινή συνιστώσα είναι η συγκέντρωση στο ίδιο θαλάσσιο σημείο, νοτιοδυτικά των Κυθήρων, από όπου χαράσσουν ρότα για την Ιταλία.

Ωστόσο, «πλέον, περιοχές de facto δεν υπάρχουν», μας λέει χαρακτηριστικά Ελληνας αξιωματικός, άριστος γνώστης του πεδίου των παράνομων μεταναστευτικών ροών, εξηγώντας πως τα κυκλώματα των διακινητών επιλέγουν να μη βασίζονται σε συγκεκριμένα σημεία για τη συγκέντρωση μεταναστών και την αναχώρηση πλοίων.

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δυναμικά. Αυτό που κάνουν είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι πρότινος. Ξαφνικά, μεταφέρουν επί τούτου ένα μεγάλο αριθμό σε μια περιοχή. Αιφνιδιαστικά, τους βάζουν σε βάρκες ή σε ένα μεγάλο καράβι και φεύγουν».

Ο χάρτης με τα νέα δρομολόγια

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.