ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα μηνύματα – διλήμματα Μητσοτάκη στο Συνέδριο της ΝΔ και οι 5 προκλήσεις μέχρι τις εθνικές εκλογές

1 min read

Mε ένα σύνθημα που δείχνει ότι έχουν «μυρίσει» για τα καλά εκλογές, όπως το «δίπλα στον πολίτη» ο Πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου Συνεδρίου έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα, κυρίως, προς την μεσαία τάξη αλλά και σε όσους βρίσκονται αναποφάσιστοι απέναντι στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Απολογισμός σε 3 επίπεδα: ψηφιακή διακυβέρνηση, μείωση φόρων – ανεργίας, ανάπτυξη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε, μέσα από την ομιλία του, από πολλά στάδια.
Καταρχάς έναν έναν τεράστιο απολογισμό και συμπεριέλαβε νομοσχέδια και έργα που έχουν γίνει και θα γίνουν μέσα στο όριο της κυβερνητικής του θητείας.
Έπιασε κυρίως τους τομείς της ψηφιακής διακύβερνησης και εξυπηρέτησης του πολίτη, την μείωση των φόρων και την μείωση της ανεργίας και, τέλος, στον τομέα της ανάπτυξης (8,3% για το 2021 3η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε) συμπεριλαμβανομένων των πολλών έργων υποδομής και εμβληματικών πρότζεκτ (Ελληνικό, Μετρο, αυτοκινητοδρομοι κτλ).
Οι κρίσεις και το κυβερνητικό πρόγραμμα
Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και όχι τυχαία. Θέλησε να υπενθυμίσει ότι το κυβερνητικό έργο θα είχε πιο εύκολη πορεία εάν δεν είχε συμβεί η μεταναστευτική κρίση στον Έβρο, αλλά κυρίως την πανδημία και την ενεργειακή κρίση όπου είχαν και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά και στο πορτοφόλι του πολίτη.
Ενωτικός με όλες τις φυλές της ΝΔ
Ήταν αρκετά ενωτικός, κάνοντας αναφορές σε όλους τους πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέχασε κανέναν από τους πιο συντηρητικούς μέχρι τους πιο κεντρώους και φιλελεύθερος.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως μάθαμε, έλειπε από το Συνέδριο επειδή είχε ένα πρόβλημα στο πόδι και είναι αμφίβολη και η ομιλία του.
Όλα δείχνουν ότι μέχρι τις εκλογές θα έχουμε μία νηνεμία σε ότι αφορά τις ομάδες και τις φυλές της ΝΔ.

Διλήμματα


Έθεσε τα διλλήματα του εκλογικού αγώνα για το επόμενο διάστημα όπως το «Αυτοδύναμη Ελλάδα σημαίνει αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», όπως «είμαστε η γνήσια δημοκρατική και προοδευτική παράταξη» θέλοντας να διαχωρίσει εμφανώς τη θέση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό χάρτη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να διατηρήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Από εκεί και πέρα, διαμορφώνεται ένα τοπίο με στόχους που θα πρέπει να υπερπηδήσει ο Πρωθυπουργός για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές από πλεονεκτική θέση.

1)Επαναπατρισμός δεξιών ψηφοφόρων

Καταρχάς να επαναπατρήσει όλους τους αναποφάσιστους και τους δυσαρεστημένους της πολιτικής του.
Για παράδειγμα τις δεξιές ψήφους που πλέον κοιτάζουν τα νέα κόμματα δεξιά της ΝΔ. Επειδή, μετά το καλοκαίρι έρχεται φθινόπωρο δύσκολο, όχι μόνο για τα ενεργειακά αλλά επανέρχεται και η πανδημία.
Υπάρχει η πρόθεση για 4ο εμβόλιο και νέα περιοριστικά μέτρα.
Εάν πάλι έχουμε υποχρεωτικότητες, θα υπάρξει εκ νέου πρόβλημα και οι σημερινοί δυσαρεστημένοι και αναποφάσιστοι θα απομακρυνθούν τελείως.

2)Ατζέντα τάξη και ασφάλεια

Εκτός από την ατζέντα της πανδημίας, στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει μέγιστο ενδιαφέρον για την ατζέντα της ασφάλειας, της τάξης και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Υπάρχει μία νέα επικοινωνιακή τακτική στο τομέα της Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Θεοδωρικάκο αλλά πρέπει να υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα στο έγκλημα, στο κέντρο της Αθήνας, στην ανομία στα πανεπιστήμια – όπου θα τοποθετηθεί και η πανεπιστημιακή αστυνομία σε λίγους μήνες. Είναι ένα πεδίο, λοιπόν, που μέχρι τέλους της θητείας η ΝΔ θα δίνει εξετάσεις σε καθημερινό επίπεδο.

3)Πόλεμος με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Μπορεί το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης να είναι πολυεπίπεδο και γενναίο αφού ξεπερνάει τα 5 δις αλλά οι γενικότερες συνέπειες του πολέμου θα επηρρεάσουν και άλλο τη ζωή μας.
Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη μέριμνα για την στέγη που πλέον είναι πανάκριβη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα και να στηρίξει τους νεότερους πολίτες σε αυτό τον τομέα.
Εκτός, αυτού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ακρίβεια στα άλλα προϊόντα, πέραν της ενέργειας και των καυσίμων κίνησης.
Υπήρξε μία υπόσχεση, για μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα που πήραν την ανιούσα με τον πόλεμο.
Δεν γίνεται να ανέβει ξαφνικά το ψωμί στο 1,30 από 70 λεπτά που είχε.
Η ακρίβεια είναι εδώ και ο πληθωρισμός τον Μάιο στην χώρα θα είναι διψήφιος.
Η ακρίβεια ακουμπάει τη μεσαία τάξη πλέον.

4)Ανοίγματα στο Κέντρο και σε ποιους;

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δει τι ανοίγματα θα κάνει στο Κέντρο αλλά και στην Κεντροδεξιά και κυρίως σε ποιους.
Είναι αλήθεια ότι κάποιες επιλογές του όπως π.χ ο Κυριάκος Πιερρακάκης έπιασαν τόπο για τα καλά αλλά άλλες επιλογές δίχασαν τον κόσμο.
Δεν θα μπούμε στο δια ταύτα.
Επίσης, είδαμε τις τελευταίες μέρες έναν ξαφνικό «έρωτα» Βενιζέλου με ΝΔ και πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό.
Ο Βενιζέλος μπορεί, όντως, να είναι ένας συχνός ομιλητής του Α. Σαμαρά και άλλων στελεχών της ΝΔ, να έχει καλές σχέσεις με το μιντιακό λόμπι αλλά έχει και ένα αρνητικό φορτίο στην κοινωνία.
Κοινώς, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει με ποια στελέχη θα προχωρήσει στις εκλογές και μετά από αυτές.

5)Ξεκάθαρη διπλωματική θέση σε αυτά που έρχονται

Τέλος, κατά πάσα πιθανότητα ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα όπως θεωρούν και έμπειροι διπλωμάτες θα βρεθεί προ διπλωματικών διλλημάτων σε Ε.Ε και ΗΠΑ αλλά και νέων προκλήσεων από Τουρκία.
Είδαμε για πρώτη φορά να κατηγορεί την Ε.Ε για ολιγωρία, ενώ παράλληλα επίκειται ένα ταξίδι στις ΗΠΑ όπου πολλοί τού λένε να θέσει εμφατικά το θέμα της Τουρκίας στον Biden ώστε να μην εξοπλίσει καθόλου την Τουρκία με νέα μαχητικά.
Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η εμπλοκή των ΗΠΑ περισσότερο σε έναν ανταγωνισμό με την Ρωσία θα πυροδοτήσει εξελίξεις κοσμοιστορικές.
Πάντως, μία νέα ελληνοτουρκική κρίση ίσως τονώσει την συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, όπως έγινε τότε με Εβρο και το καλοκαίρι του 2020.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.