ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα ματωμένα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ

1 min read

Ας αφήσουμε στην άκρη τις αστικές ευγένειες και ας χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, οι τελευταίοι που σέβονται τους κανόνες του πολιτικού πολιτισμού είναι οι επιτελείς του γραφείου του πρωθυπουργού, που εκδίδουν ανακοινώσεις για εκδοροσφαγείς.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο Τσίπρας τα τελευταία τρία χρόνια έχει εγκληματήσει σε βάρος της οικονομίας και της χώρας. Παρέλαβε την οικονομία σε φάση ανάκαμψης και την έριξε στην ύφεση. Δεσμεύθηκε για μειωμένα πλεονάσματα και τα μονιμοποίησε. Υποσχέθηκε ελάφρυνση του χρέους αλλά μέχρι τώρα το έχει αυξήσει κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εταξε παροχές ύψους 12 δισεκατομμυρίων και επέβαλε μέτρα άνω των 15 δισεκατομμυρίων.

Τον Απρίλιο του 2014 η Eurostat επικύρωσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 υπολογίζοντάς το σε 0,8% του ΑΕΠ. Τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προχωρήσει σε χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλά εισοδήματα και ένστολους. Ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ματωμένα πλεονάσματα ενώ δήλωνε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές.

Αυτά έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός για το πλεόνασμα του 2013, που ήταν μόλις 0,8%. Τι έκανε όμως ο κ. Τσίπρας;

Στη διετία 2016-2017 κατεγράφησαν θηριώδη πλεονάσματα της τάξης του 4% του ΑΕΠ όταν τη μία χρονιά η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση 0,3% και τη δεύτερη σημείωνε αναιμική ανάπτυξη 1,4%. Η Εθνική Τράπεζα σε ειδική μελέτη της υπολόγισε ότι το κόστος για την οικονομία από το δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ. Ο Τσακαλώτος υπερφορολόγησε τους πάντες και τα πάντα σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί εάν υπήρχε χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική και λιγότεροι φόροι, που θεσπίσθηκαν υπέρ των δανειστών.

Αυτό προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% και πλεόνασμα 1,8% αλλά τελικώς είχαμε τα αντίθετα. Ανάπτυξη στο μισό των προβλέψεων και ταυτόχρονα υπερδιπλάσιο πλεόνασμα.

Οι μόνοι που αισθάνονται ικανοποίηση από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. είναι οι δανειστές, στους οποίους κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος προκειμένου να αποπληρωθούν τόκοι και χρεολύσια.

Αλλωστε τα έχει πει προφητικά ο κ. Τσίπρας από το 2014 και για πολύ μικρότερα πλεονάσματα

«Να αφήσουμε κατά μέρος τα λογιστικά της συμφοράς γιατί το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι συμφορές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σχολειά, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία και τα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα, δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε, απάτης».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΣΩ ΥΦΕΣΗΣ…

Το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» το έχει δει όλος ο κόσμος εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής σκηνής και βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη άγνοια για το σχέδιο που διαβίβασε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και το οποίο απέρριψαν οι Βρυξέλλες. Ο γερμανικός Τύπος χλευάζει το αναπτυξιακό του Τσακαλώτου αναφέροντας ότι η Ελλάδα προσδοκά επενδύσεις 1,5 δισ. από την κάνναβη. Για να είμαστε δίκαιοι αυτό θα το σφύριξε στον υπουργό ο Καρανίκας, που επιβλέπει τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ομως είναι πραγματικά αξιοθρήνητο για την κυβέρνηση, και μάλιστα για την «πρώτη φορά Αριστερά», που θα έφερνε την αξιοπρέπεια, να ξεκινά το διάλογο με τους δανειστές για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και όχι με τα κόμματα και τους παραγωγικούς φορείς. Αλλά πώς να περιμένει κανείς ανάπτυξη από υπουργούς που πέτυχαν να φέρουν την ύφεση στην ευνοϊκότερη διεθνή συγκυρία των τελευταίων 15 ετών;

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

eleftherostypos

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.