ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εγκρίνουν πακέτο 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία χωρίς την Ουγγαρία

1 min read

Η απόφαση ελήφθη σήμερα με την Ουγγαρία να ψηφίζει κατά

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Ουκρανία. Ωστόσο, η απόφαση ελήφθη σήμερα με την Ουγγαρία να ψηφίζει κατά, όπως πληροφορήθηκε η Deutsche Presse-Agentur από κύκλους της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, 18 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να καταβληθούν στο Κίεβο ως δάνειο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ, για το πακέτο ενισχύσεων ήταν πράγματι απαραίτητη η ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, λόγω της διαφωνίας σχετικά με το ενδεχόμενο πάγωμα των δισεκατομμυρίων της ΕΕ για την Ουγγαρία, η Βουδαπέστη μπλόκαρε το πακέτο. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα τσεχική Προεδρία της ΕΕ αναζήτησε τρόπο να αποφασίσει για τη βοήθεια χωρίς την Ουγγαρία.

Η λύση έγκειται τώρα στο γεγονός ότι οι εγγυήσεις για τα δάνεια -αν η Ουγγαρία επιμείνει στο βέτο της- δεν θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά θα αναληφθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σήμαινε ότι δεν χρειαζόταν ομόφωνη απόφαση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος για την Ουγγαρία να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι εγγυήσεις θα καλύπτονται στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η συμφωνία πρόκειται να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση την επόμενη εβδομάδα.

Για την Ουγγαρία, αυτό θα αφαιρέσει ένα μέσο πίεσης στη συζήτηση με τα άλλα κράτη. Ωστόσο, η Βουδαπέστη μπλοκάρει εδώ και μήνες και τον διεθνή ελάχιστο φόρο, για τον οποίο τα κράτη της ΕΕ μαζί με περίπου 130 άλλες χώρες είχαν ήδη συμφωνήσει. Το υπόβαθρο του ουγγρικού αποκλεισμού είναι, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει ακόμη να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παγώσουν περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για τη Βουδαπέστη λόγω καταγγελιών για διαφθορά.

capitsl.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.