ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τα χειρότερα έρχονται στις αγορές: Γιατί η απόγνωση και η θλίψη είναι τα επόμενα στάδια της τρέχουσας bear market

1 min read

Σε μια ζοφερή προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει σε οικονομία και αγορές προβαίνει ο αναλυτής του MarkeWatch Mark Hulbert, καταλήγοντας πως τα χειρότερα έρχονται…
Όπως αναφέρει, οι επενδυτές αναμένεται να πενθήσουν πολύ ακόμη πριν η bear market… αφήσει την τελευταία της πνοή…
Kαι εξηγείται: Σύμφωνα με τα πέντε στάδια της θλίψης που προκαλεί η bear market, την οποία δοκίμασε η Wall Street στα μέσα Μαΐου, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο στάδιο.
Ποια είναι τα άλλα επίπεδα;…
Συνελόντι ειπείν, σύμφωνα πάντα με την αείμνηστη Ελβετοαμερικανίδα ψυχίατρο Elisabeth Kübler-Ross, αυτά είναι: η Άρνηση, ο Θυμός, η Διαπραγμάτευση, η Κατάθλιψη και, εντέλει, η Αποδοχή.
Βέβαια, το να κρίνουμε πού βρίσκεται το χρηματιστήριο βάσει αυτής της διαδικασίας των ψυχικών σταδίων δεν είναι… επιστήμη.
Άλλωστε, οι επενδυτές μπορεί να είναι πιο μπροστά ή πιο πίσω.
Στα μέσα Μαΐου, μπορούσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξη της bear market, καθώς ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 της Wall Street δεν είχε υποχωρήσει 20% έναντι των ιστορικών υψηλών του.
Όμως, πλέον, οι περισσότεροι επενδυτές έχουν προχωρήσει πέρα από τα στάδια ένα και δύο.
Πέρασαν έξι εβδομάδες από τότε που ο S&P 500 ικανοποίησε το κριτήριο της bear-market, με τους μετέχοντες στην αγορά να εστιάζουν πλέον στο πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Οπότε αυτό μας φέρνει στο τρίτο στάδιο
«Οι επενδυτές ανακατευθύνουν τις ενέργειές τους στο να καταλάβουν εάν μπορούν να διατηρήσουν τον τρέχοντα τρόπο ζωής τους παρά την αποεπένδυση.
Οι συνταξιούχοι επανεξετάζουν τα οικονομικά τους σχέδια για να δουν πώς μπορούν να αποφύγουν την απώλεια χρημάτων».
Εν προκειμένω αξίζει κανείς να θυμηθεί πρόσφατο tweet από τον Ryan Detrick, τον οξυδερκή επικεφαλής αναλυτή στην Carson Group.
Αυτός επεσήμανε ότι, από το 1982, το χρηματιστήριο έχει ανακάμψει από τις bear markets εντός πέντε μηνών ή λιγότερο όταν όμως οι απώλειες ήταν μικρότερες από 30%.
Δεδομένου ότι ο S&P 500 στα μέσα Ιουνίου ήταν -24% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών, αυτό το στατιστικό φαίνεται να είναι «καλά νέα», αφού υποδηλώνει ότι οι μετοχές ενδέχεται να επιστρέψουν σε νέα ιστορικά υψηλά, μέχρι το τέλος του έτους.
Με άλλα λόγια, η bear market δεν είναι τελικά τόσο κακή εφόσον οι απώλειες δεν υπερβαίνουν το 30% – αυτή είναι μια κλασική προοπτική «διαπραγμάτευσης».

Όπως τόνισε η Kübler-Ross, στο στάδιο της διαπραγμάτευσης προσπαθούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης διερευνώντας έναν ατελείωτο αριθμό υποθέσεων: «τι θα γινόταν αν» και «αν μόνο» κ.λ.
Ωστόσο, η προσπάθεια ελέγχου μιας bear market δεν είναι δυνατή…
Όπως υποστήριξε η διακεκριμένη ψυχολόγος, αυτό το στάδιο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια άμυνα ενάντια στο αίσθημα πόνου.

Οι ερωτήσεις…

Από την άλλη, δεν συντρέχουν μόνο ψυχολογικοί λόγοι χάρη στους οποίους βρίσκουμε παρηγοριά στα bear market rally…
Σύμφωνα με τον Detrick, πρέπει κανείς να εξετάσει τέσσερα παραδείγματα διά τεσσάρων ερωτήσεων: 

Γιατί να επιλέξετε το 1982 ως όριο; Αν δεν υπάρχουν σοβαροί θεωρητικοί ή στατιστικοί λόγοι για να το κάνετε αυτό, εστιάστε σε μια μεγαλύτερη βάσης δεδομένων.
Σε αυτή την περίπτωση, η εικόνα η οποία θα προκύψει θα είναι πολύ διαφορετική…
Για παράδειγμα, στη bear market από τον Σεπτέμβριο του 1976 έως τον Μάρτιο του 1978, ο S&P 500 έχασε 19%, αλλά, σύμφωνα με τον Detrick, χρειάστηκαν 17 μήνες για να ανακτηθούν οι απώλειες.
Και, βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψη τον πληθωρισμό, η ανάκαμψη κράτησε πολύ περισσότερο.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, με την απόδοση προσαρμοσμένη στα μερίσματα και τον πληθωρισμό του S&P 500, χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να συνέλθει η αγορά

Δεν πρέπει να αναγνωριστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι βοήθησε τη χρηματιστηριακή αγορά να ανακάμψει γρήγορα;
Πάρτε για παράδειγμα την bear market Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ το όριο ζημιών του 30%.
Ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη χρειάστηκε μόλις πέντε μήνες για να πραγματοποιηθεί και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed αξίζει τη μερίδα του λέοντος.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από αυτή τη γρήγορη ανάκαμψη είναι η Fed και όχι το μέγεθος της απώλειας της προηγούμενης bear market.
Ωστόσο, τώρα αυτή η πιθανότητα παρέμβασης της Fed δεν διαφαίνεται στον νομισματικό ορίζοντα… λόγω πληθωρισμού. 

Η κατώτατη γραμμή; Είναι δυνατό να «τεμαχίσει» κανείς τα ιστορικά δεδομένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να στηρίξει υποθέσεις…
Όταν ο Adlai Stevenson, ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1952 και του 1956, κορόιδευε τους αντιπάλους του, λέγοντας: «Εδώ είναι το συμπέρασμα στο οποίο θα βασίσω τα δεδομένα μου».
Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα ισχυρό ράλι τις επόμενες εβδομάδες.
Αλλά, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τα δύο τελευταία στάδια της bear market – κατάθλιψη και αποδοχή – προτού ξεκινήσει μια μεγάλη νέα bull market.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.