ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συθέμελη αλλαγή στρατηγικής για Ρωσία, Κίνα… Ιράν στο «ΝΑΤΟ της Ασίας» – Ο «διακαής πόθος» της Τουρκίας

1 min read

Μετά από χρόνια σχετικής αφάνειας, ο SCO “είναι ξαφνικά της μόδας”, καθώς εκτός από το Ιράν, η Λευκορωσία, είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σύντομα από “κράτος παρατηρητή” σε πλήρες μέλος, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ, φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.

Για το πιο τολμηρό βήμα ετοιμάζονται οι «αυταρχικοί παγκόσμιοι ηγέτες», μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Putin της Ρωσίας και ο πρόεδρος Xi της Κίνας, που συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Κεντρική Ασία για την ετήσια σύνοδο κορυφής του άγνωστου στο ευρύ κοινό Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ή Σύμφωνο της Σαγκάης (SCO), που έχει προσελκύσει ελάχιστη παγκόσμια προσοχή από την ίδρυσή του το 1996, καθώς ετοιμάζονται για την πιο αμφιλεγόμενη διεύρυνση με την πλήρη υποδοχή ως μέλους του Ιράν, όπως γράφουν οι Τimes του Λονδίνου.
Η χορήγηση της ιδιότητας του πλήρους μέλους στο Ιράν, μιας χώρας που θεωρείται στην Αμερική ως κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας, είναι σίγουρο πως θα εκνευρίσει την Ουάσινγκτον.
Η θριαμβολογία της μεταψυχροπολεμικής εποχής στη Δύση, όταν ο Francis Fukuyama διακήρυττε το “τέλος της ιστορίας” και τη νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας μοιάζει με μακρινή ανάμνηση.
1_467.JPG
Η αλλαγή της εποχής

Σήμερα η γεωπολιτική τάξη βρίσκεται σε μεταβολή, αναφέρει το δημοσίευμα, ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και η νεοφανής “λέσχη των αυτοκρατόρων” της Κίνας μπορεί να προσφέρει την πρώτη γεύση μιας αναδυόμενης αντιδυτικής παγκόσμιας τάξης.
Μετά από χρόνια σχετικής αφάνειας, ο SCO “είναι ξαφνικά της μόδας”, καθώς εκτός από το Ιράν, η Λευκορωσία, είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σύντομα από “κράτος παρατηρητή” σε πλήρες μέλος, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ, φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.
Προς το παρόν είναι ένας από τους “εταίρους διαλόγου” του SCO, ένα καθεστώς που θα προσφερθεί αυτή την εβδομάδα επίσης στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
“Ξεκίνησε ως μια χαλαρή ομαδοποίηση που δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επιτρέπει στα μέλη της να συνομιλούν”, δήλωσε ο Charles Kupchan, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown των ΗΠΑ. “Τώρα κερδίζει μέλη και αυξάνει το μέγεθός της, αρχίζοντας να αναδεικνύεται σε θεσμό με μεγαλύτερη ικανότητα και βαρύτητα.
Εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία, η ομάδα περιλαμβάνει την Ινδία και πέντε “σταν”: το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Οι ηγέτες τους θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Σαμαρκάνδη, στην παλιά εμπορική διαδρομή του “δρόμου του μεταξιού”, όπου η βρετανική και η ρωσική αυτοκρατορία του 19ου αιώνα ανταγωνίζονταν για την κυριαρχία στο Αφγανιστάν και σε άλλα εδάφη της κεντρικής Ασίας.
2_374.JPG
Τhe Great Game

Αυτή η μάχη για την επιρροή έγινε γνωστή ως “μεγάλο παιχνίδι” (the Great Game), όρος που επινοήθηκε από έναν Βρετανό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και εξερευνητή, τον Arthur Conolly ο οποίος αποκεφαλίστηκε ως κατάσκοπος σε μια δημόσια πλατεία της Μπουχάρα, 200 μίλια δυτικά της Σαμαρκάνδης, το 1842.
Η πιο πρόσφατη ταπείνωση της Βρετανίας και της Αμερικής για την πτώση της Καμπούλ πέρυσι θα έχει ενθαρρύνει τoν SCO, ο οποίος υπολογίζει το Αφγανιστάν ως άλλο κράτος παρατηρητή.
Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τoν έχει περιγράψει ως “όχημα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και άλλοι επικριτές τη βλέπουν ως μια συμμαχία ευκαιρίας μεταξύ ισχυρών ανδρών που μοιράζονται την απέχθεια για τη Δύση και τις φιλελεύθερες κοινωνικές αξίες της, καθώς και την επιθυμία να καταπολεμήσουν “τρομοκράτες, εξτρεμιστές και αυτονομιστές”.
Οι ηγέτες τείνουν να τους ορίζουν, σαρωτικά, ως “οποιονδήποτε συνωμοτεί εναντίον του κράτους”, δήλωσε ο Raffaello Pantucci, του Royal United Services Institute και συγγραφέας του Sinostan, ενός βιβλίου για την άνοδο της Κίνας στην Ευρασία.
Η επιβολή των αντιτρομοκρατικών πολιτικών του οργανισμού γίνεται από τη διαβόητη Περιφερειακή Αντιτρομοκρατική Δομή του SCO, που εδρεύει στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

Οι RATS

Με το ατυχές ακρωνύμιο (RATS), διατηρεί μια βάση δεδομένων με ονόματα “τρομοκρατών” από όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας δύσκολο για τους πολιτικούς ακτιβιστές που καταζητούνται σε μια χώρα να αναζητήσουν καταφύγιο σε μια άλλη.
Πρόκειται για χώρες γνωστές για τη βίαιη καταστολήν των διαφωνούντων: Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Putin είναι νεκροί, φυλακισμένοι ή εξόριστοι και ο ίδιος κατηγορείται για τη σφαγή αμάχων στην Ουκρανία.
Ο Xi, από την πλευρά του, κατηγορείται για εθνοκάθαρση των Ουιγούρων στη βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ.
Αλλά ο οργανισμός δεν κρίνει τα μέλη της: “Είναι ένα μέρος όπου οι αντιδημοκράτες μπορούν να επιβιώσουν και να δείξουν ότι έχουν διεθνή υποστήριξη”, δήλωσε ο Pantucci.
Ο Ebrahim Raishi, ο Ιρανός πρόεδρος, θα ταιριάξει σε αυτήν την ομάδα.
Είναι γνωστός ως ο “χασάπης της Τεχεράνης” για τον ρόλο του στην επίβλεψη μιας “επιτροπής θανάτου” που διέταξε την εκτέλεση 30.000 αντιφρονούντων κρατουμένων το 1988.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.