Δε. Νοέ 23rd, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ

1 min read

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι αλλά και περίπου 500 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ-ISIS), εγκατέλειψαν από τη Δευτέρα τον ύστατο θύλακα των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία, όπου το ΙΚ συνεχίζει να χάνει έδαφος, ανέφερε την Τρίτη μια ΜΚΟ.

«Κάπου 4.900 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και 470 τζιχαντιστές, εγκατέλειψαν από τη Δευτέρα τον τελευταίο θύλακα του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, εκ των οποίων 3.500 εγκατέλειψαν τον τομέα (χθες) Τρίτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στην πλειονότητά τους, οι άμαχοι είναι μέλη οικογενειών τζιχαντιστών, κατά τη ΜΚΟ. Έφυγαν με πολλές δεκάδες φορτηγά που μίσθωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η κουρδοαραβική συμμαχία που πολεμά εναντίον του ΙΚ, ενώ «άλλοι εγκατέλειψαν την ζώνη με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα», ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά κατευθύνθηκαν σε περιοχές που ελέγχουν οι ΣΔΔ στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου το ΙΚ έχει πλέον περιχαρακωθεί σε μια ζώνη 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πάντα κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΣΔΔ, στις οποίες κυριαρχούν οι Kούρδοι μαχητές και οι οποίες έχουν την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διεξάγουν από τον Σεπτέμβριο επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να εκδιώξουν το ΙΚ από τον τελευταίο του θύλακα στην ανατολική Συρία. Απομακρύνουν αμάχους και μαχητές και ετοιμάζονται για την τελική έφοδο.

Οι ΣΔΔ έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να αποσπάσουν πολλές κοινότητες και χωριά από το ΙΚ, ανάμεσά τους τη Χατζίν, τη Σούσα και τη Σάφα.

Χθες Τρίτη «οι ΣΔΔ προέλασαν, χωρίς να προβληθεί καμία αντίσταση από μέρους του ΙΚ, στο εσωτερικό της κοινότητας Μπαγούζ, την τελευταία που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών», ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

«Ελέγχουν πλέον τη μισή», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για μια «διακοπή των μαχών» μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό το νέο κύμα αποχωρήσεων και απομακρύνσεων αυξάνει σε σχεδόν 27.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ανάμεσά τους ήταν σχεδόν 1.800 τζιχαντιστές, που αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους τον ατομικό τους οπλισμό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

«Ορισμένοι μαχητές αρνούνται να φύγουν, πάντως το ΙΚ βρίσκεται προ της απώλειας του τελευταίου του θύλακα» που απέμενε στην ανατολική Συρία, είπε ο Άμπντελ Ραχμάν.

 

Μετά την αστραπιαία άνοδο της ισχύος του το 2014, όταν κυρίευε αχανείς εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, το ΙΚ είδε το «χαλιφάτο» του να καταρρέει δεχόμενο επιθέσεις πανταχόθεν στις δύο χώρες.

Πέρα από αυτόν τον τελευταίο, πλέον ατροφικό θύλακα, το ΙΚ διατηρεί παρουσία σε μερικά σημεία της συριακής ερήμου, που εκτείνεται από το κεντρικό τμήμα της χώρας ως την επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, και σημειώνονται σποραδικές μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές του και κυβερνητικά στρατεύματα.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον Δεκέμβριο να αποσυρθούν τα περίπου 2.000 στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας πως το ΙΚ έχει «ηττηθεί».

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή τζιχαντιστικών οργανώσεων και ξένων δυνάμεων. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει, μετατρέποντας σε εσωτερικά εκτοπισμένους και σε πρόσφυγες, εκατομμύρια άλλους.

Δημοσίευση στα Social Media

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.