ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συρία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποχώρηση αλλά Αμερικανοί και Γάλλοι περιμένουν τους Τούρκους με το… δάχτυλο στην σκανδάλη

1 min read
Από τις αρχές του έτους και την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περιπλοκή καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να δημιουργήσει ζώνες επιρροής ώστε να μπορέσει να κρατήσει μακριά από τα τουρκικά σύνορα τους ένοπλους Κούρδους αλλά κυριότερα για να εμποδίσει τα μακροχρόνια σχέδια των Αμερικανών για δημιουργία κουρδικού κράτους έξω από την «πόρτα» της Τουρκίας.

Καθημερινές αψιμαχίες, περίπολοι, διάνοιξη νέων χαρακωμάτων: στη Μανμπίτζ, πόλη της βόρειας Συρίας, Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες μαζί με μαχητές του YPG ενισχύουν τις θέσεις τους μπροστά στην απειλή μιας επίθεσης είτε από τουρκικές δυνάμεις είτε από τουρκόφωνες ομάδες Τουρκμένων που είναι και το πιο πιθανό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εξαπολύσει τις δυνάμεις του εναντίον της περιοχής της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες που υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές

Οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους Τουρκμένους ισλαμιστές κατέλαβαν πρόσφατα την Αφρίν (βορειοδυτική Συρία), έπειτα από μια επίθεση που εξαπολύθηκε στις 20 Ιανουαρίου εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα αλλά η Ουάσιγκτον τους υποστηρίζει.
Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, η περιφέρεια της Μανμπίτζ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία

Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τα εδάφη που ελέγχονται από τους YPG από εκείνα που βρίσκονται στα χέρια των τουρκμένων ισλαμιστών, στα δυτικά, η πόλη Αλ-Μπαμπ, βόρεια η πόλη Γιαραμπλούς.
Η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας που σταθμεύουν σε μια βάση στις παρυφές της πόλης Μανμπίτζ και σε πολλά προκεχωρημένα φυλάκια που πρόσφατα οχυρώθηκαν έχει ως σκοπό να εμποδίσει την σκέψη για προέλαση των τουρκικών δυνάμεων.

Όμως ο Ρ.Τ.Ερντογαν μπορεί να μην εμπλακεί άμεσα σε σύγκρουση εναντίον των Δυτικών και απλώς να στείλει τις δυνάμεις των Τουρκμένων εναντίον τους ώστε να μπορεί να πει ότι δεν τους ελέγχει και δεν έχουν σχέση με τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις.

Αμερικανοί και Γάλλοι έστειλαν ενισχύσεις, ανέπτυξαν βαρύ πυροβολικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και στρατιωτικούς συμβούλους στην περιοχή

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει», λέει ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της συμμαχίας κούρδων και αράβων μαχητών στην οποία κυριαρχεί η YPG.

«Οι δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ ενισχύθηκαν», επιβεβαιώνει.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μανμπίτζ είδε δυνάμεις του συνασπισμού να περιπολούν μέσα στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν «πολύ γρήγορα» από τη Συρία.

Είναι σαφές ότι κάτι τρέχει στις ΗΠΑ και υπάρχει σοβαρό κενό προεδρικής εξουσίας και ο νοών νοείτω

Για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, οι κουρδο-αραβικές δυνάμεις έχουν επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Χαρακώματα έχουν ανοιχτεί στην είσοδο της Μανμπίτζ, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γίνονται πολλές αψιμαχίες μετά το τέλος της επιχείρησης» στην Αφρίν ανάμεσα στους φιλοτούρκους ισλαμιστές αντάρτες και τις κουρδικές δυνάμεις, παραδέχεται ο διοικητής Χαλίλ Μουστάφα.

Στην είσοδο της πόλης, οι τοπικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν υψώσει οδοφράγματα για να ελέγχουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών.

«Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ, ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, μιας παράταξης που συνδέεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ επιβεβαιώνει κι αυτός πως «ο διεθνής συνασπισμός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Μανμπίτζ, στο μέτωπο», και τις προμήθευσε με «βαρύ πυροβολικό». «Γίνονται τακτικά περιπολίες», διαβεβαιώνει.

Δύο μέλη του συνασπισμού, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και επίσημες πηγές. Οι υπεύθυνοι για την επίθεση δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Η τρομοκρατία είναι ακόμη παρούσα», προειδοποιεί ο Αμπντέλ Καρίμ Όμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχους αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «πρόωρο να μιλήσει κανείς για οποιαδήποτε αμερικανική αποχώρηση από τον τομέα».

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει «να αναπροσαρμόσει την επέμβασή της στη Συρία (…) για να επιτύχει τους στόχους της, αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο του (διεθνούς) συνασπισμού».

Όμως το Παρίσι δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, υπογραμμίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, την επομένη δηλώσεων Κούρδων αξιωματούχων που υποστήριζαν πως η Γαλλία θα στείλει «νέα στρατεύματα» στη Μανμπίτζ.

Στη γραμμή του μετώπου, η πρόσοψη ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού που υποδέχεται μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ φέρει σημάδια από σφαίρες.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Την νύκτα γίνονται πάντα αψιμαχίες. Εκτοξεύουν οβίδες και βομβαρδίζουν τις θέσεις μας με Πυροβολικό», λέει ο κούρδος μαχητής Σιγιάρ Κομπανέ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση