ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συρία: Η Τουρκία στέλνει τα αναβαθμισμένα M-60T1 στην Αφρίν – Μαρτυρίες για επιθέσεις με χημικά (φωτό, βίντεο)

1 min read

Τα πράγματα φαίνεται ότι βαίνουν ολοένα και δυσκολότερα για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα στην Αφρίν. Οι επιτελείς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν να στείλουν την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης M-60T1 (επίσης γνωστό και ως «Sabra» στην εν λόγω περιοχή.

Τα άρματα M-60T1 με την διευρυμένη αναβάθμιση εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους στην Συρία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Αφρίν που, σύμφωνα με την Τουρκία, αποσκοπεί στη εγκαθίδρυση της ασφάλειας και σταθερότητας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και στην περιοχή.

Το M-60T1 διαθέτει αριθμό διαφοροποιήσεων από τη βασική έκδοση του άρματος μάχης M-60 Sabra.

Η βελτιωμένη έκδοση είναι εξοπλισμένη με μια τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού, ένα σύγχρονο σύστημα προειδοποίησης λέιζερ και οπτικά συστήματα επιτήρησης.

Ο νέος τηλεχειριζόμενος σταθμός όπλων (RWS) αντικαθιστά στο πίσω αριστερό μέρος τον σταθμό οπλισμού βαρέος πολυβόλου “M-85” και κάποιες πηγές μετέδωσαν οτι ίσως να ειναι ειναι ο RWS SARP της εταιρείας Aselsan.

Ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, ο SARP μπορεί να εφοδιαστεί με ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ., ή ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. 

Μέσω των εκτεταμένων ικανοτήτων επιτήρησης και τηλεχειρισμού, ο SARP ενισχύει την επίγνωση κατάστασης του πυροβολητή στον τομέα του ενώ μειώνεται δραστικά η ευπάθεια στις επιθέσεις.

Το M-60T1 είναι εξοπλισμένο με το σύγχρονο σύστημα προειδοποίησης λέιζερ TLUS για τον εντοπισμό, κατηγοριοποίηση, αναγνώριση και παροχή προειδοποίησης εχθρικών απειλών λέιζερ που στοχεύουν προς το άρμα μάχης, σε ελάχιστο χρόνο με υψηλή ευαισθησία.

Το TLUS μπορεί να ενεργοποιήσει τα συστήματα αντιμέτρων που ειναι διαθέσιμα πάνω στην πλατφόρμα είτε απευθείας μέσω ενός υπολογιστή.

Επίσης, πάνω στο σκάφος των αρμάτων έχει εγκατασταθεί το νέο σύστημα αδιάλειπτης επιτήρησης DAS 360º με ενσωματωμένη μη ψυχωμένη θερμική επιτήρηση και κάμερες ημέρας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ειδικά για συνεχόμενη στατική και εποχούμενη επιτήρηση.

Αναλόγως με τις επιχειρησιακές συνθήκες, ο χειριστής έχει την επιλογή να συνδέσει μαζί όσες ομάδες αισθητήρων 3Χ χρειάζεται για να καλύψει ολόκληρη την περίμετρο της εγκατάστασης ή του οχήματος για την επίγνωση κατάστασης.

Συμμαχία Κούρδων και συριακών δυνάμεων

Ενώ ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστές μισθοφόροι του σφυροκοπούν τις κουρδικές θέσεις, στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, μια έντονη φημολογία των τελευταίων 48 ωρών αναφέρει ότι οι Κούρδοι συμφώνησαν να εισέλθουν στην Αφρίν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, απέναντι στους Τούρκους εισβολείς.

Ωστόσο, ο Ροτζχάτ Ροτζ, διοικητής των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν, διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία της κουρδικής πολιτοφυλακής με τη Δαμασκό, για ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων στο καντόνι.

«Οι πληροφορίες ότι ο στρατός της κυβέρνησης της Συρίας προετοιμάζεται να εισέλθει στην Αφρίν δεν αληθεύουν. Δεν έχουμε πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση σε αυτό το θέμα και δεν έχουμε κάνει σχετικές συμφωνίες», δήλωσε στο ρωσικό Sputnik.

Προηγουμένως το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen είχε μεταδώσει ότι συμφωνήθηκε να εισέλθει κυβερνητικός στρατός στην Αφρίν και να τεθεί ως ανάχωμα στην επίθεση του τουρκικού στρατού.

Αξιωματούχοι της Συρίας, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχουν καταδικάσει την τουρκική στρατιωτική επιχείριση «Κλάδος Ελαίας» ως επιθετική ενέργεια στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος YPG, Νουρί Μαχμούντ, σε νέες του δηλώσεις επέμενε ότι οι Κούρδοι δεν έχουν πρόθεση να πολεμήσουν ενάντια στη Δαμασκό.

Οι κουρδικές δυνάμεις, όπως τόνισε, μάχονται «για τη σταθερότητα στη Συρία» και αγωνίζονται για επίλυση της κρίσης «σε μια ενωμένη Συρία».

Επιθέσεις με χημικά από την Τουρκία

Ο τουρκικός Στρατός φέρεται να εξαπέλυσε μια επίθεση με δηλητηριώδες αέριο, που είχεαποτέλεσμα έξι τραυματίες στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, ανέφεραν χθες, οι συριακές κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν αρνηθεί παλαιότερες κατηγορίες για στοχοθεσία αμάχων στην κουρδική περιοχή του Αφρίν και δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση για την πρόσφατη επίθεση.​

Ο Μπιρούσκ Χάσακα, ένας εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στο Αφρίν, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο τουρκικός βομβαρδισμός έπληξε ένα χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την επίθεση έξι άνθρωποι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη μιας επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε στο Ρόιτερς ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές αυτών συριακές οργανώσεις έπληξαν την Παρασκευή με όλμους το χωριό. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, ιατρικές πηγές στο Αφρίν ανέφεραν ότι έξι άνθρωποι εξαιτίας της επίθεσης υπέφεραν από δύσπνοια και είχαν διεσταλμένες κόρες οφθαλμού, ενδείξεις μιας πιθανής επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ένα γιατρό σε ένα νοσοκομείο στο Αφρίν, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός των τουρκικών δυνάμεων του χωριού προκάλεσε ασφυξία σε έξι ανθρώπους. Στις 6 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους.

 
Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση