ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συντάξεις: Αύξηση ορίων ηλικίας κατά 2,8 χρόνια βλέπει ο ΟΟΣΑ – Αλλάζουν όλα στο ασφαλιστικό

1 min read

Κατά ένα έτος μέχρι το 2035 και κατά 2,8 έτη μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα προβλέπει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τον Οργανισμό να λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, η σύνδεση ένα προς ένα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010 και ισχύει από φέτος. Εν μέρει, χάρη στη σύνδεση αυτή, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ το 2070, σε σχέση με το 2019, όταν ανερχόταν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της ΕΕ (15,7% του ΑΕΠ).

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2022 έρχονται ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, οπότε  και θα γίνει υποχρεωτικό να ενταχθούν στο νέο σύστημα όλοι οι μισθωτοί που θα μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από το νέο έτος, αλλά και οι νέοι δικηγόροι και μηχανικοί. Επίσης, προαιρετικά στο νέο σύστημα θα μπορούν να ενταχθούν και μισθωτοί που ήδη εργάζονται, αλλά δεν έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Η μεγάλη διαφορά του νέου ασφαλιστικού συστήματος έγκειται στο ότι οι εισφορές θα πηγαίνουν σε κουμπαράδες και όχι στο σύστημα από το οποίο πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις. Η σύνταξη που θα πάρουν οι ασφαλισμένοι που θα εντάσσονται στο νέο σύστημα θα είναι το ποσό του κουμπαρά τους συν τις αποδόσεις τους.

Μέτρα για εργοδότες που δεν πληρώνουν εισφορές

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλλει στον εργαζόμενο τις εισφορές που του οφείλει, τότε ο εργαζόμενος δεν χάνει ασφαλιστικό χρόνοΌμως, το ποσό που δεν έχει πληρωθεί -όπως θα έπρεπε- θα λείψει από τον ατομικό του κουμπαρά του εργαζομένου και επομένως θα λείψει και από τη σύνταξή του. Για το λόγο αυτό προβλέπεται ότι θα υπάρξουν δέσμες μέτρων ασφαλείας για τον εργαζόμενο:

  • ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο, αν δεν έχει εξοφλήσει πλήρως τις εισφορές του στο νέο ταμείο
  • ο εργοδότης θα χάνει άμεσα την ασφαλιστική του ενημερότητα
  • ο εργοδότης θα έχει ποινικές κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 9 μήνες φυλάκιση.

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.