ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σύννεφα πολέμου σκεπάζουν την Πολωνία έχει ξεκινήσει στρατιωτικές προετοιμασίες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική εισβολή

2 min read

Σύννεφα πολέμου σκεπάζουν την Βαρσοβία καθώς η Πολωνία έχει ξεκινήσει στρατιωτικές προετοιμασίες ώστε να αποκρούσει πιθανή στρατιωτική επίθεση από την Ρωσία.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην χώρα, Andriy Deshchytsia, ο οποίος μίλησε για “προετοιμασίες άμυνας της Πολωνίας απέναντι σε μια πιθανή ρωσική εισβολή”.

Πριν 24 ώρες, υπήρχε έντονη στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας-Ουκρανίας καθώς εντοπίστηκαν μεταφορές τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης.

NATOϊκές πηγές ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας ώστε να κλείσουν όλες οι δίοδοι μεταφοράς πολεμικών φορτίων προς το Κίεβο.

Πυρηνικά και ειρηνευτικές δυνάμεις 

Πάντως η Πολωνία προετοιμάζεται εντατικά για πιθανή σύγκρουση με την Ρωσία.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, είχε υπογράψει το νέο νόμο για την “Άμυνα της Πατρίδας”. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας θα αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2022 σε 3% το 2023.

Επίσης ο στρατός της χώρας διπλασιάζεται και από 150.000 στρατιώτες θα φτάσει τους 300.000 τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και ΜΜΕ της Πολωνίας. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τροποποιήσεις στο πολωνικό Σύνταγμα που θα επιτρέψουν μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως οι επόμενες ειδήσεις σκορπούν τεράστια ανησυχία καθώς ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Πολωνό ομόλογο του, Andrzej Duda, την πρόταση περί αποστολής ειρηνευτικών ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόταση δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Λευκορωσία “προετοιμάζει το περιβάλλον για να δικαιολογήσει μια επίθεση της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας και την επικείμενη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία”

Στην συνέχεια, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η ρωσική κυβέρνηση “ψάχνει” επιλογές για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο η πολωνική πόλη Rzeszow

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως οι δραστηριότητες της Πολωνίας βρίσκονται υπό ασφυκτικό ρωσικό έλεγχο. Ρωσικό ΜΜΕ ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγο:

“Πριν από λίγες ώρες ακόμη ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ αναχώρησε από το αεροδρόμιο της πολωνικής πόλης Rzeszow. Αυτή τη φορά ένα C-17A Globemaster III της Βρετανικής Αεροπορίας παρέδωσε άλλη μια παρτίδα στρατιωτικού φορτίου για την Ουκρανία. Πρόκειται για το 5ο στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ μέσα σε μια εβδομάδα, το οποίο παραδίδει όπλα, πυρομαχικά, και πιθανότατα, μισθοφόρους στο Rzeszow με σκοπό τη μετέπειτα μεταφορά τους στην Ουκρανία.

Το Rzeszow χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και άλλους δορυφόρους των ΗΠΑ ως ένα είδος σημείου διέλευσης, ένας κόμβος για τη συγκέντρωση δυνάμεων και μέσων για τον σκοπό την μετέπειτα μεταφοράς τους (συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων) στην Ουκρανία.

Με βάση τη γεωγραφική θέση της πόλης Rzeszow, μπορούμε να πούμε ότι η κύρια ροή στρατιωτικού φορτίου για την Ουκρανία πηγαίνει κατά μήκος των δρόμων προς την περιοχή Lviv. Και αυτό, εκτός από τον κεντρικό δρόμο μέσω Korchova και Glinitsy, μπορούν επίσης να υπάρξουν κατευθύνσεις μέσω Przemysl προς το συνοριακό πέρασμα Medyka-Shehyny, μέσω Lyubachev προς Rava-Ruska ή Nemyriv (στα βόρεια), μέσω Ustrzyk Dolne προς Sambir και Stary Σαμπίρ (στα νότια).

Αυτές είναι οι οδικές επικοινωνίες μεταξύ Πολωνίας και περιοχής Lviv”.

Δημοσίευση στα Social Media