ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνήγορος του Πολίτη: Εξισώστε τις συντάξεις των ομογενών – Πάνω από 200.000 δικαιούχοι

1 min read

Χιλιάδες Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, αλλοδαποί, αλλα και Έλληνες που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες για να ζήσουν, ενώ είχαν τα απαραίτητα ένσημα δεν συμπλήρωναν τα 40 χρόνια διαμονής στη χώρα

Μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού αποκάλυψε σήμερα το Open TV και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Βγενής. Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί το υπουργείο Εργασίας να εξισώσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ομογενών και των αλλοδαπών που λαμβάνουν σύνταξη στην Ελλάδα με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ένα θέμα για το οποίο είχε μιλήσει ο Χρήστος Μάστορας. Η εξίσωση αυτή οδηγεί σε αυξήσεις συντάξεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Ο Θοδωρής Βγενής έχει το αποκλειστικό ρεπορτάζ…

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρουγκαλου για να λάβει ένας ασφαλισμένος την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να έχει 40 χρόνια διαμονής στην Έλλαδα.

Χιλιάδες Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, αλλοδαποί, αλλα και Έλληνες που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες για να ζήσουν, ενώ είχαν τα απαραίτητα ένσημα δεν συμπλήρωναν τα 40 χρόνια διαμονής στη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να λαμβάνουν κουτσουρεμένη εθνική σύνταξη, καθώς αυτή μειωνόταν για κάθε έτος που υπολειπόταν των 40 ετών διαμονής.  

Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Open, η δημόσια αρχή καλεί το υπουργείο Εργασίας να προσαρμοστεί και να καταβάλει σε όσους έχουν 15 έτη διαμονής στην χώρα πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης. Η γνωμοδότηση αγγίζει, μεταξύ άλλων, και τους περίπου 60.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των δικαιούχων στο μέλλον μπορεί να ξεπεράσει και τους 200.000.

Στη γνωμοδότηση του ο Συνήγορος του Πολίτη ότι η διάταξη αυτή οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ προσώπων τα οποία έχουν καταβάλλει εισφορές για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης με μόνο κριτήριο διαφοροποίησης τον χρόνο διαμονής στην χώρα, δεν εξασφαλίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους ενα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.