ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για την επιθετική επιχείρηση της Τουρκίας με αιχμή του μεταναστευτικό

1 min read

Στις 6 το απόγευμα σήμερα συγκαλείται στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε Έβρο και Αιγαίο στο επίκεντρο

Στις 6 το απόγευμα σήμερα συγκαλείται στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ασφυκτική πίεση στα σύνορα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με Τουρκία στον Έβρο και το Αιγαίο αντίστοιχα.

Ασφυκτική πίεση

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, μήκους 212 χιλιομέτρων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε πως έχουν ήδη αποτραπεί 9.600 απόπειρες παραβίασης των συνόρων, από πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΣ με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε χτες Σάββατο ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω Αδριανούπολης είναι 36.776».

«Η πίεση είναι ασφυκτική και από την άλλη πλευρά ωθούν αυτές τις ροές να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Παναγιώτης Καρέλας.

Την ίδια ώρα, 52 σκάφη περιπολούν στα θαλάσσια σύνορο, ενώ τουλάχιστον 220 πρόσφυγες και μετανάστες αφίχθησαν τις τελευταίες ώρες στην Λέσβο.

Η μάχη των sms στα κινητά

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το επιτελείου του πρωθυπουργού «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα (Δείτε εδώ εικόνες) καθώς πλησιάζουν τα σύνορα. Έχουν ήδη ληφθεί χιλιάδες».

Frontex

Εκπρόσωπος της Frontex στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πως η υπηρεσία αναβαθμίζει στο υψηλότερο επίπεδο το συναγερμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα ύστερα από ελληνικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι υποβλήθηκε αίτημα από το Λιμενικό και στην Αστυνομία προς τη Frontex για έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία.

Μάλιστα η συμβολή της Frontex  ήταν από τα ζητήματα που συζήτησαν χτες ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν κα Λάιεν, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

73 συλλήψεις

Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι και σήμερα, έγιναν ακόμα 73 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα και σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Παράλληλα θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός των διμοιριών που θα διατεθούν.

Ο στρατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.

Στις 2.00 π.μ καταγράφηκε μία μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νέων μεταναστών, που προσπάθησαν να εισέλθουν από το Δάσος Καστανεών που δεν υπάρχει φράκτης, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση.

Η ηγεσία των ΕΔ στον Έβρο

Σημειώνεται άλλωστε πως ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μετέβη μαζί με την στρατιωτική ηγεσία στις Καστανιές του Έβρου με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Διαπιστώσαμε ότι τα σύνορα φρουρούνται και προφυλάσσονται άριστα. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν εδώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού που επί δύο μερόνυχτα κάνουν το καθήκον τους να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα από την τουρκική πλευρά, ωστόσο «από κει και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας». Ερωτηθείς για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απάντησε ότι «δεν ξέρουμε πόσοι είναι, αλλά υποθέτω ότι ο αριθμός αυξομειώνεται».

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεων στα σύνορα απάντησε πως «αν χρειαστεί θα ενισχυθούν οι δυνάμεις. Θα γίνει ότι χρειαστεί για να φυλαχθούν τα σύνορα της Ελλάδας».

Ενώ τόνισε πως «όσοι πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, συνελήφθησαν και κρατούνται».

Αυτόφωρο για ψευδείς ειδήσεις

Στο μεταξύ, σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο ανέφερε ότι εκκενώνονται χωριά του Έβρου από τους έλληνες κατοίκους τους, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας στον Έβρο, για τις 3 σήμερα το μεσημέρι Κυριακής προγραμματίζεται συγκέντρωση πολιτών στα σύνορα προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του στρατού και της αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων.

Πηγή: in.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.