ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνεδριάζει η Βουλή για την τροπολογία που προβλέπει διωγμούς για όσους δεν εμβολιαστούν οικειοθελώς

1 min read

Στη Βουλή συζητείται σήμερα η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών που προβλέπει αντίποινα σε όσους δεν εμβολιαστούν με αναστολή εργασίας, διακοπή μισθοδοσίας και ασφάλισης.

Στο σώμα του νομικού κειμένου θεσμοθετούνται, μεταξύ άλλων:

Υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζομένους, καθώς οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει «να διαμορφώνουν σαφή εικόνα για την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας στους χώρους δουλειάς».

Υποχρεωτική διεξαγωγή εμβολιασμού σε όλο το προσωπικό σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, αλλά και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Ειδικότερα, διακρίνονται τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Όσοι απασχολούνται:

· σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
· σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου,
· σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται τα εξής:

Δεν προσδιορίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή, αλλά παραμένει αόριστη. Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Η αναστολή καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ στον εργοδότη.

Ως απώτατο χρονικό όριο «επαναξιολόγησης» του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορίζεται η 31η Οκτωβρίου, ενώ

Προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Μπορούμε να αφήσουμε τους ανεμβολίαστους να χειρίζονται ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να απομακρυνθούν. Αν απομακρυνθούν μπορούν να παίρνουν αμοιβή;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αποκαλύπτοντας παράλληλα πως θα υπάρξει συνύπαρξη ανεμβολίαστων με εμβολιασμένους συμβασιούχους για τρεις μήνες

Συνύπαρξη τριμήνου

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Θα υπάρξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3 μηνών και οι νέοι εργαζόμενοι θα αντικαθιστούν τους μη εμβολιασμένους. Αν κάποιος εργαζόμενος εμβολιαστεί και γυρίσει νωρίτερα από τους 3 μήνες τότε θα δουλεύουν παράλληλα με τον αντικαταστάτη έως τη λήξη της σύμβασης του», εξήγησε σχετικά ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα με την «μάχη των εμβολιασμών», δίνεται για τα ελληνικά χρώματα και η μάχη των εντυπώσεων, αφού, ασφαλιστικές δικλείδες θεσπίζουν μια σειρά από χώρες -και ευρωπαϊκές- απέναντι στην πανδημία, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να υποχρεώνει τους επιστρέφοντες από περιοχές αυξημένου κινδύνου να μπουν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Δημοσίευση στα Social Media