ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνεχίζεται η “επίθεση” στα ελληνικά ομόλογα – Επενδυτές vs ΕΚΤ σημειώσατε 1

1 min read

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται σήμερα στο 4,7%

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι αγορές συνεχίζουν να δοκιμάζουν το… όριο του πόνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αποφασιστικότητά της να πολεμήσει όποιον οδηγεί σε κατακερματισμό την αγορά –όπως τόνισε η Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας σε νέο sell-off τα ελληνικά ομόλογα ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις και στα ιταλικά ομόλογα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται σήμερα στο 4,7%, πολύ υψηλότερα από το επίπεδο που ήταν όταν η ΕΚΤ αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το PEPP τον Μάρτιο του 2020 – και στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2017, με το spread να έχει εκτιναχθεί στις 305 μονάδες βάσης. Ανάλογο sell-off σημειώνουν και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα με το 5ετές να βλέπει την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 3,67%. 

Το 4,15% και τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 αγγίζει πλέον η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, με το spread να έχει επίσης διευρυνθεί σημαντικά, στις 252 μονάδες βάσης, που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές είναι το όριο που ανησύχησε την ΕΚΤ το 2020, αν και επίσημα δεν υπάρχει κάποιο συγκριμένο όριο στα spreads για τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. Η Citi εκτιμά πως το ιταλικό spread θα αυξηθεί στις 275 μ.β.

Η Moody’s τόνισε σε νέα έκθεσή της πως αν και η ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα εκτροχιάσει τη μείωση του χρέους των χωρών της περιφέρειας, ωστόσο θα αποδυναμώσει την προσιτότητά του καθώς και τον δημοσιονομικό χώρο, ενώ το τέλος των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε σταδιακή μετατόπιση της σύνθεσης των κατόχων κρατικού χρέους προς ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα που είναι πιο ευαίσθητοι στον κίνδυνο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο φυγής των επενδυτών.

Αν και το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει αποφασίσει να τηρήσει σιγή ιχθύος και να αποτρέψει την όποια διαρροή σχετικά με ένα νέο εργαλείο στήριξης της αγοράς ομολόγων, όπως αποκάλυψε χθες το Bloomberg, καθώς εκτιμά πως αυτό θα οδηγούσε τους επενδυτές να δοκιμάσουν την όποια ανοχή της ΕΚΤ, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα η ΕΚΤ ήδη προκαλεί αυτό που… θέλει να αποφύγει. 

Οι επενδυτές επιτίθενται στο ρίσκο και στέλνουν ισχυρά κύματα πιέσεων στα ομόλογα, εκθέτοντας τις πιο ευάλωτες χώρες. Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιέσεις στα ομόλογα αναμένεται να συνεχιστούν ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί η ΕΚΤ να σχεδιάσει τελικά ένα “μπαζούκα” για να προκαλέσει μείωση των spreads, ειδικά στην περιφέρεια.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.