ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συγχωροχάρτι Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Η κυβέρνηση “ξεπλένει” το τουρκικό καθεστώς ελπίζοντας σε ανακωχή 30 ημερών!

1 min read

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει “συγχωροχάρτι” στον Ερντογάν και να “ξεπλύνει” το τουρκικό καθεστώς ελπίζοντας σε μια ανακωχή 30 το πολύ ημερών στα ελληνοτουρκικά.

Γιατί ανακωχή ενός μήνα; Γιατί περίπου στα μέσα προς τέλη Ιούλη αναμένεται να πυροδοτήσει μια νέα κρίση ο Ερντογάν με αιχμή του δόρατος τα Κατεχόμενα. Στις 20 Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση Ερντογάν για κοιτάσματα που “εντόπισε” -όπως θα πει-εντός κυπριακής ΑΟΖ.

  • Πάντως είναι γεγονός πως η ελληνική στρατηγική εμφανίζεται να οπισθοχωρεί διαρκώς. Από το “σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις” πήγαμε στο “έσπασε ο πάγος με δύο εμβολισμούς εναντίον σκαφών του Λιμενικού σε 24 ώρες” και στο “η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί”.

Ποια ακριβώς ένταση; Οι απανωτές πολεμικές προκλήσεις διχοτόμησης του Αιγαίου και οι τουρκικές έρευνες με αιχμή το Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Τί είδους συγχωροχάρτι ήταν αυτό;

Κυβερνητικές πηγές: “Βήμα για ήσυχο καλοκαίρι”

Μία ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, καθώς σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που συνεχίζουν να υφίστανται.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.

“Η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί”

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.