ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συναγερμός στο Μαξίμου για το ποσοστό Κασιδιάρη – Φοβίζει τη ΝΔ η μεγάλη διαρροή προς τα εθνικιστικά κόμματα

1 min read

Σήματα εκλογικού κινδύνου μεγάλης διαρροής προς τα δεξιά, λαμβάνει το Μαξίμου μαζί με ανησυχητικά μηνύματα από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και δύο κρίσιμες περιοχές της Αττικής που οριοθετούν τα τρία μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: της κομματικής συσπείρωσης, της αντιστροφής των τάσεων, της επικράτησης στην Α’ Αθήνας και Δυτικής Αττικής.
Αυτά τίθενται στον πυρήνα καθορισμού των στρατηγικών προτεραιοτήτων, μέσω περιοδειών και εκστρατειών κομματικής συσπείρωσης.

Ζητήματα που πυροδότησαν αλλαγές τάσεων και εντείνουν την ανησυχία

Το κρίσιμο διάστημα από τις τελευταίες εκλογές του 2019 ως σήμερα, ήταν:
– η πανδημία η οποία στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηρίστηκε από κακή κυβερνητική επιχειρησιακή διαχείριση και την εκδήλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος,
– ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ανέδειξε τις φιλορωσικές τάσεις μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.
– η επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, που επηρέασε τις ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές στον βορρά.

Οι περιοχές 1: Βόρεια Ελλάδα

Οι τάσεις αναδεικνύουν συγκεκριμένες περιοχές και περιφέρειες σε αποφασιστική σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα που θέλει η κυβέρνηση, τις ποσοστιαίες διαφορές, τις κοινοβουλευτικές έδρες και την ίδια την αυτοδυναμία που είναι ο στόχος της, όπως δείχνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Το Βήμα (φωτό).
Η Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται σε προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεδομένων των ευρημάτων που δίνουν οι μετρήσεις τάσεων.
Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία κυριαρχούσε σε πολλούς νόμους κυρίως της Μακεδονίας σε ποσοστό πάνω από 40% και κοντά στο 50% όπως στην Πιερρία (47,45%).

Οι περιοχές 2: Αττική

Μεγάλη πρόκληση για το Μαξίμου, αποτελούν περιφέρειες εντός Λεκανοπεδίου Αθηνών και Αττικής όπου κατά την προηγούμενη δεκαετία η Χρυσή Αυγή είχε μεγάλη ορμή.
Στις εκλογές του 2019 ισχύς της ακροδεξιάς περιορίστηκε, όμως σήμερα η ανησυχία φουντώνει καθώς έχει παρατηρηθεί κινητικότητα και μια τάση υπέρ της, λόγω:
– της εγκληματικότητας,
– του Μεταναστευτικού
– της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, που εμφανίζεται με ποικίλες αφορμές. 
Σε αυτό το πλαίσιο, το Λεκανοπέδιο και κυρίως οι περιφέρειες της Α’ Αθήνας και της Δυτικής Αττικής είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, βαρύνουσας σημασίας των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού εκλέγονται σχεδόν 90 από τους 300 του κοινοβουλίου.

IMG_8742.jpg

Δύο λόγοι + δύο αιτίες

Αυτό οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό,
– στα πολιτικό-κοινωνικά χαρακτηριστικά των περιοχών και,
– στην συμφωνία των Πρεσπών.
Πλέον στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζονται ενισχυμένες δύο δυνάμεις
– η Ελληνική Λύση και
– η τότε Χρυσή Αυγή.
Ουσιαστικά από τη Θεσσαλία και πάνω τα δύο κόμματα της λαϊκιστικής και άκρας δεξιάς συγκέντρωσαν το 2019 προς τα υψηλότερα του μέσου όρου τους και πάντως σε ό,τι αφορά την Χρυσή Αυγή πολύ κοντά ή πάνω από τώρα το 3%.
Ως εκ τούτου, με όσα ανοιχτά θέματα υπάρχουν (υποκλοπές) και όσα έχουν μεσολαβήσει, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες περιοδείες του 2023 σε περιφέρειες εκλογικά κρίσιμες όπως οι Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Ιωάννινα, ενώ στη μάχη θα μπουν και οι μονοεδρικές Χίος, Καστοριά, Θεσπρωτία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην Θεσσαλονίκη από τον Κ. Μητσοτάκη όπου όπως και στις παραπάνω περιοχές, έμφαση θα δοθέι σε εξαγγελίες επίσπευσης σημαντικών έργων υποδομής και προβολής των πεπραγμένων, καθώς και των σημαντικών επενδύσεων που έχουν γίνει και αναμένονται στη βόρεια Ελλάδα. 

Πρόσφατες δημοσκοπικές τάσεις και συμπεράσματα…

Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc (Κυριακή 25/12) κατέγραδε τις εξής αλλαγές τάσεων εντός ενός χρόνου για τα τρία μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

                                                         Δεκέμβριος 2021        Δεκέμβριος 2022

Διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ           13,8%                          8,1%
Δημοσκοπική υποχώρηση ΠΑΣΟΚ  15,2%                         10,2%

Από την παραπάνω καταγεγραμμένη υποχώρηση καθίσταται εμφανές στην Νέα Δημοκρατία ότι δεν επωφελείται.
Δεν καταγράφει εκλογικά κέρδη και δεν φαίνεται να διαθέτει προφανή εκλογική δεξαμενή από την οποία να αντλήσει ψήφους λιγότερο η περισσότερο μαζικά ώστε να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, γεγονός που έχει προκαλέσει κινητοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο, διαμορφώνοντας τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η στρατηγική: 
– την κομματική συσπείρωση,
– την συγκράτηση των διαρροών προς την άκρα δεξιά με ταυτόχρονη,
– επιδίωξη απαξίωσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με την ελπίδα να διατηρήσει ή προσεγγίσει μια σημαντική μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.