ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συναγερμός στο Ελληνικό Πεντάγωνο: Το πλοίο-υπερκατάσκοπος του Ερντογάν στο Αιγαίο

1 min read

Μια επιπλέον κορβέτα της Τουρκικής εγχώριας βιομηχανίας είναι γεγονός. Πρόκειται για την ΤGG Ufuk,κλάσης Milgen, η οποία διαθέτει όπως φαίνεται και από το σχήμα που της έδωσαν οι Τούρκοι ναυπηγοί, stealth χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες που δίνουν οι γείτονές μας για το τρίτο πλοίο της ίδιας κλάσης που κατασκεύασαν είναι πως διαθέτει επιπλέον ειδικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, παρεμβολών και συλλογή πληροφοριών. Μπορεί ν’ ακούγεται λίγο «φαντασμαγορικό» όλο αυτό το πληροφοριακό υλικό που δίνουν οι Τούρκοι, ίσως ορισμένα από αυτά να είναι υπερτιμημένα και βέβαια αυτό που λένε Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, θα φανούν στην θάλασσα όλα όσα διαφημίζονται.

Από πέρσι το καλοκαίρι είχαν αρχίσει οι γείτονές μας να λένε και να διαφημίζουν την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει κι από την Ελληνική πλευρά περιμένουν να δουν από κοντά αυτές τις πολυδιαφημιζόμενες δυνατότητες.

Πάντως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι, είναι πως η Τουρκία έχει αυξήσει με πρωτοφανή τρόπο τον αμυντικό βιομηχανικό τομέα και στηρίζει η ίδια τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Παράλληλα με το πρόγραμμα των Τουρκικών Κορβετών, τρέχουν ακόμη δυο: Το πρώτο είναι της Εθνικής φρεγάτας, του πλοίου με το οποίο οι γείτονές μας θ’ αντικαταστήσουν τις παλαιές ΜΕΚΟ που διαθέτουν. Επιπλέον, η Άγκυρα έχει βάλει σκοπό να «κονταροχτυπηθεί» με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, από τη στιγμή που προχωρά και τα σχέδια για τα υποβρύχια τύπου 214, παρόμοια με της χώρας μας.

Αν μιλήσει κανείς για την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Τουρκία στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, εκεί, μάλλον τα πράγματα έχουν ξεφύγει κατά πολύ, ειδικά με το νέο «ΑΝΚΑ» και τον κινητήρα που δοκιμάστηκε και φορέθηκε σ’ αυτό το UAV.

Όπως περιγράφεται από έμπειρα στελέχη του Ελληνικού πενταγώνου, δεν είναι λίγες οι φορές που Μη Επανδρωμένα της Τουρκίας πετούν στο όριο του FIR Αθηνών ή σε περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, πράγμα που έχει απογειώσει Ελληνικά μαχητικά μιας και η Άγκυρα επιλέγει αρκετές φορές να προκαλέσει μ’ αυτό τον ανέξοδο τρόπο.

Στα εγκαίνια για τη νέα κορβέτα τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Χουλουσί Ακάρ -που τον χωρίζουν μόλις 72 ώρες από το τετ α τετ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη- αναφέρθηκαν και πάλι σε Αιγαίο, Μεσόγειο, προκλήσεις και «γαλάζιες πατρίδες».

Τα Τουρκικά δεδομένα και η Ελληνική πραγματικότητα που πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα Τ

ο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό περιμένει να τελειώσει η υπόθεση των δυο πυραυλακάτων τύπου «Ρουσσέν», ένα πρόγραμμα που όχι απλώς έχει καθυστέρηση, αλλά έχει ξεπεράσει κατά πολύ τόσο τον αρχικό προγραμματισμό, όσο και τον χρόνο που ζητήθηκε μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Τα Ελληνικά ναυπηγεία σε πολλές περιπτώσεις ανασαίνουν με υποβοήθηση και αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που ήδη έχει αναγγελθεί, δεν έχει προχωρήσει έως τώρα. Οι μνηστήρες πολλοί, το ίδιο και οι προσφορές, αλλά πρέπει να τρέξουν άμεσα μιας και οι προκλήσεις που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα δεν είναι λίγες και σε όλες έως σήμερα έχει αντεπεξέλθει.

Για να συνεχίσει να το κάνει, λένε πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να τρέξουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα ώστε να σταματήσει η ανισοβαρή κατάσταση που δημιουργείται μέρα με τη μέρα στο Αιγαίο.

Το θέμα των νέων φρεγατών μπορεί να προχωρά, αλλά οι ρυθμοί του έχουν αλλάξει από τη στιγμή που πριν λίγες μέρες τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου η πιο ρεαλιστική πρόταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Από την άλλη πλευρά ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό δεν σταματά να βλέπει προτάσεις και παρουσιάσεις από άλλες χώρες μιας και ορισμένες προτάσεις, σύμφωνα με στελέχη του ΠΝ, δείχνουν αρκετά δελεαστικές.

Πάντως οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα παραμένει ο κυρίαρχος στο Αρχιπέλαγος κι έχει δείξει τις προθέσεις που έχει και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί η Τουρκία να εξοπλίζεται, αλλά παραμένει ένα στράτευμα δίχως συνοχή που για να συνέλθει μετά το πραξικόπημα, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, όμως αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, το αντίθετο, είναι η ευκαιρία, όταν περάσει η Τουρκία, το εσωτερικό της σοκ, να βρει την Ελλάδα πανίσχυρη. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και να σταματήσουν οι φωνές του, «με ότι έχουμε πολεμάμε;» .

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.