ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ για την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού

1 min read

Σε μία προσπάθεια να άρει τις επιφυλάξεις των γιατρών, το υπουργείο Υγείας αμβλύνει τους όρους που είχε αρχικά θέσει, αρχής γενομένης από τον ηλικιακό περιορισμό των γιατρών

«Επανεκκίνηση» στο θέμα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έπειτα από την ηχηρή άρνηση του ιατρικού κλάδου να συμμετάσχει στο μεγαλόπνοο εγχείρημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  μέσω των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και των οικογενειακών γιατρών.

Έτσι, δυο ημέρες μετά την παράταση της προθεσμίας για την πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει ο ΕΟΠΥΥ σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους για την κάλυψη 2.829 θέσεων  (η προθεσμία έληγε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου κι έλαβε παράταση μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου), το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους γιατρούς της χώρας τόσο για τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που είναι σε εξέλιξη όσο και για νέες προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.

Σε μία προσπάθεια να άρει τις επιφυλάξεις των γιατρών, το υπουργείο Υγείας αμβλύνει τους όρους που είχε αρχικά θέσει, αρχής γενομένης από τον ηλικιακό περιορισμό των γιατρών: ενώ αρχικά έθεσε ως όρο για τους ενδιαφερόμενους οικογενειακούς γιατρούς να μην ξεπερνούν τα 65 χρόνια, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο πριμοδοτεί τους νέους γιατρούς, πλέον καταργεί το ηλικιακό όριο.
«Κατόπιν αιτήματος πολλών ιατρικών συλλόγων της χώρας αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς, διατηρείται, ωστόσο,  το ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων προκειμένου αφενός να αναγνωρίζεται η εμπειρία, αλλά και να πριμοδοτείται ουσιαστικά η διάθεση προσφοράς των νεότερων, και μέχρι σήμερα αποκλεισμένων από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, γιατρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίσεις για την αμοιβή των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Οι γιατροί αυτοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα έχουν την ευθύνη ενός συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς ενώ δεν θα υπάρχει πλέον το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων το μήνα.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση του οικογενειακού ιατρού αναφέρεται πως θα υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ (μικτά). Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης- μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών- η εγγυημένη  αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού. Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση θα προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα δηλώνουν συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο εντός του οποίου δέχονται τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες εντελώς δωρεάν. Ο «δεσμευμένος» χρόνος των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση δεν μπορεί να υπολείπεται των 24 ωρών, ενώ στο υπόλοιπο καθημερινό πρόγραμμα του ιατρείου τους έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα ιδιωτική ιατρική, χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβεβαιώνει, επίσης, το υπουργείο Υγείας πως το σύστημα της πάγιας αντιμισθίας θα εξασφαλίζει ομαλότερη ροή εκκαθάρισης και πληρωμών για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς αυστηρά εντός 45 ημερών από την ολοκλήρωση του παρεχόμενου μηνιαίου έργου.

Οι πολίτες στο νέο σύστημα

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως οι  πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο ωστόσο δεν προσδιορίζεται, θα είναι σε θέση να κλείνουν τα ραντεβού τους στους συμβεβλημένους γιατρούς εντελώς δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για τα ραντεβού, αλλά και να εγγράφονται διαδικτυακά στον οικογενειακό τους γιατρό.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ακόμη πιο ωραία την εικόνα στους πολίτες, αναφέρουν οι ιθύνοντες στην ίδια ανακοίνωση, «καταργείται το στρεβλό σύστημα των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα. Το  νέο πλαίσιο συμβάσεων διασφαλίζει ότι θα υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του μήνα δεσμευμένος χρόνος για τη δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.