ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συγχαρητήρια από την κυβέρνηση στον ΔΑΝ της Ρω για τα πυρά στο τουρκικό ελικόπτερο

1 min read

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΥΠΕΘΑ για την ηχηρή αντίδραση με πυρά από ελληνικής πλευράς στο επεισόδιο που σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας:

Τουρκικό ελικόπτερο το οποίο τελικώς αναγνωρίστηκε ότι ανήκε στην τουρκική Ακτοφυλακή, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το έδαφος της νήσου Ρω και ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένο συνεχάρη τον ΔΑΝ (Διοικητής Άμυνας Νήσου) για τα άμεσα ανακλαστικά που επέδειξε την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.Ο Έλληνας ΥΕΘΑ μετέφερε και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.

Στο ΥΠΕΘΑ χαρακτηρίζουν το επεισόδιο σύνηθες και αναμενόμενο από την πλευρά της Άγκυρας αλλά πλέον οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι θα υπάρχουν απαντήσεις.

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Η ικανοποίηση είναι διάχυτη και από το θετικό feedback που φαίνεται ότι έχει η κίνηση αυτή και στην ελληνική κοινή γνώμη.Στις 22:28 το βράδυ ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πετούσε σε ύψος μεταξύ 300 και 200 μέτρων με κατεύθυνση απο την Μεγίστη προς τη Ρω.

Το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε ηχητικά απο τη φρουρά του νησιού καθώς συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου δεν υπήρξε οπτική επαφή ή καταγραφή φωτών ναυτιλίας και ακολουθώντας τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής προχώρησε στη χρήση πυρών σε ασφαλή τομέα με ελαφρύ οπλισμό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σήμα της ΑΣΔΕΝ «έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα και η αποχώρηση του ιπτάμενου μέσου απο την περιοχή έγινε αντιληπτή απο την Μεγίστη».

Στο Πεντάγωνο η συγκεκριμένη «ελικοπτερία» θεωρείται ως μια δοκιμή των ελληνικών αντανακλαστικών σε πρώτο φάση και εν τέλει μια καταγραφή των θέσεων της ελληνικής φρουράς

«Το μήνυμα ωστόσο που έλαβαν ήταν σαφές» λένε από το Πεντάγωνο.

Η χθεσινή πτήση σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστό συμβάν αππό την πτήση του Μεγάλου Σαββάτου πάλι από ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Το γενικό πλαίσιο των αναγνωριστικών αυτών πτήσεων είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες για μια μελλοντική αποβατική ενέργεια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης.

Σύμπλεγμα Μεγίστης, σύμπλεγμα Οινουσσών και Ίμια αποτελούν τα πιο «θερμά» σημεία του Αιγαίου. Ειδικά όμως αυτό της Μεγίστης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους Τούρκους αφού είναι αυτό που ενώνει την ελληνική, την κυπριακή και την αιγυπτιακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην μπορεί να βάλει «χέρι» στα μεγάλα κοιτάσματα υδρονανθράκων τα οποία εικάζονται ότι βρίσκονται στην περιοχή.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση