ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

10 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Μόσχα καταγγέλλει: Βρώμικη χειραγώγηση, απειλές, δωροδοκίες και χυδαιότητα!

1 min read

Τα Σκόπια και η πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύονται σε πεδίο σκληρής σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων, με την Ρωσία και τις ΗΠΑ να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για όποιον έχει ακόμη αμφιβολίες περί αυτού, αρκεί να διαβάσει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Ρωσικό ΥΠΕΞ, για να σχολιάσει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων, που έγινε επί της προτάσεως Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η Μόσχα εξαπολύει κεραυνούς σε βάρος των ΗΠΑ και των φίλων τους στη περιοχή, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς, που δεν συνηθίζονται στη διπλωματική γλώσσα. Μιλάει για «βρώμικη χειραγώγηση» από την πλευρά των ΗΠΑ, για απειλές, δωροδοκίες, για εκβιασμούς και για άλλα πολλά, που δείχνουν ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στα Σκόπια και την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανησυχώντας τα μέγιστα για την πιθανολογούμενη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης-«βόμβας» του Ρωσικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

Για «παραβίαση» κάθε κανόνα κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων που ενέκρινε με ψήφους 80 έναντι 120 τη συνταγματική αναθεώρηση στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η ψηφοφορία ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει ότι η ψηφοφορία που άναψε το «πράσινο φως» για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος έγινε εν μέσω μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων από μέλη της βουλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς, «οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης». Κατά την ώρα της διαδικασίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ ήταν εντός του κοινοβουλίου, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της διαδικασίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων — τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής»

Δημοσίευση στα Social Media