ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Σχίσμα» Φαναρίου και Μόσχας για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας – Η Μόσχα λέει ότι «Από πίσω βρίσκονται οι ΗΠΑ»

1 min read

Στην σημαντικότερη κρίση στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας εξελίσσεται η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας και να αποσπάσει το ουκρανικό ποίμνιο από το Πατριαρχείο της Μόσχας, όπου υπαγόταν η εκκλησία του Κιέβου.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι πίσω από την απόφαση του Φαναρίου κρύβονται πολιτικοί λόγοι και ειδικότερα οι… ΗΠΑ!

Το Πατριαρχείο της Μόσχας και κατ’επέκταση το Κρεμλίνο είναι πεπεισμένο ότι οι ΗΠΑ υποδαύλισαν την απόφαση του Βαρθολομαίου προκειμένου να αναβαθμιστεί το Πατριαρχείο του Κιέβου σε αυτοκέφαλη Εκκλησία και να αποσχιστεί από την «ομπρέλα» της Μόσχας.

Λίγο πριν την αναχώρηση του για  τη Μόσχα και απο το αεροδρόμιο ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλος δήλωσε:«Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα.

Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δε γνωρίζουμε.

Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».

Απαντώντας το Φανάρι μέσω του μητροπολίτη Γαλλίας ανέφερε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν»: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Η αρχική συνάντηση διεξήχθη μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο εκκλησιών και εν συνεχεία υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Μόσχας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, ώστε να γίνουν γνωστά τα κείμενα και οι πηγές περί του ζητήματος της ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Βαρθολομαίος το απέρριψε και του ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας. Εν συνεχεία ο Κύριλλος αποχώρησε λέγοντάς του ότι «Προκαλείς σχίσμα με την στάση σου. Δεν θα το αναγνωρίσουμε ποτέ».
Η Ουκρανία, μία χώρα όπου η Ουνία (οι ορθόδοξοι που παραδέχονται την πρωτοκαθεδρία της Ρώμης) είναι ιδιαίτερα ισχυρή, οι «κανονικοί» ορθόδοξοι είναι κυρίως οι ρωσόφωνοι των κεντρικών νότιων και ανατολικών περιοχών που έχουν αυτονομηθεί.

Υπάρχει και έντονη παρουσία καθολικών, κυρίως στην περιοχές που μέχρι το 1939 ανήκαν στην Πολωνία και προσαρτήθηκαν στην Σοβιετική Ενωση μετά τον Β’ΠΠ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.