ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σχεδιάζεται αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας

1 min read

Το σχέδιο των δανειστών, όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, φέρνει στο προσκήνιο ένα πλαίσιο αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας με τριμηνιαίες αξιολογήσεις, ευλαβική τήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτωνδυνατότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί και πιέσεις για λήψη μιας υβριδικού τύπου γραμμής χρηματοδότησης.

Στο μέτωπο της εποπτείας, το παζλ αρχίζει να συμπληρώνεται. Η Κομισιόν στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup υπέβαλε σχέδιο «ενισχυμένηςεποπτείας», διαγράφοντας οριστικά κάθε αφήγημα για καθαρή έξοδο ή για ήπια επιτήρηση, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Πορτογαλία ή την Κύπρο.

Ο Κανονισμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περιγράφει τις συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας. Βάσει αυτού:

  • Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να θέσει υπό ενισχυμένη εποπτεία ένα κράτος – μέλος το οποίο αντιμετωπίζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα, που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ.
  • Κάθε έξι μήνες, η Επιτροπή αποφασίζει αν θα παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία επί του εν λόγω κράτους – μέλους.
  • Το κράτος – μέλος, ορίζει το άρθρο 3, που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, ύστερα από διαβούλευση και σε συνεργασία με την Επιτροπή – η οποία ενεργεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τις εποπτικές Αρχές και όπου είναι σκόπιμο με το ΔΝΤ – εγκρίνει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών των δυσκολιών.
  • Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, και όταν είναι σκόπιμο το ΔΝΤ, πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος – μέλος που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία προκειμένου να επαληθεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων.
  • Η Επιτροπή κοινοποιεί ανά τρίμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία εξετάζει ειδικότερα αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα. Αν η Επιτροπή διαπιστώσει, με βάση τις αποστολές επιθεώρησης, ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία μπορεί να συστήσει στο κράτος – μέλος να λάβει προληπτικά διορθωτικά μέτρα ή να καταρτίσει σχέδιο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.