ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συνταξιοδοτική “βόμβα” στα Ταμεία

1 min read

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Υπό αμφισβήτηση βρίσκονται τα “πλεονάσματα” τα οποία πέτυχε η κυβέρνηση την περίοδο 2017-2018, χάρη στην προηγούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων, των νέων κύριων συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων, του εκμηδενισμού του ΕΚΑΣ, αλλά και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών του δημοσίου.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η παραπάνω κατάσταση έχει αλλάξει. Από τη μια μεριά, μια σειρά μέτρων τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει, έχει εξαγγείλει ή εξετάζει η κυβέρνηση και οδηγούν σε αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, και από την άλλη η κάμψη που έχει εμφανισθεί στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θέτουν σε κίνδυνο την παραπάνω ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και, έτσι, και των άλλων ασφαλιστικών φορέων (δηλ. του ΕΤΕΑΕΠ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ).  

Φέτος,  για τον ΕΦΚΑ προβλέπεται  επισήμως πλεόνασμα το οποίο μετά βίας θα φτάσει μόλις τα 250 εκατ. ευρώ (έναντι 700 εκατ. ευρώ-800 εκατ. ευρώ την προηγούμενη διετία), ενώ για το  Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών το πλεόνασμα αναμένεται οριακό.

Και αυτό λόγω της ακύρωσης του μέτρου της μείωσης των παλαιών συντάξεων έως 18% μέσω του περιορισμού της αρνητικής “προσωπικής διαφοράς” από την 1/1/2019. Αν είχε εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό, τα πλεονάσματα των Ταμείων θα έφταναν σχεδόν ή ακόμα και θα ξεπερνούσαν τα 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε μόνο στην παρέμβαση της ακύρωσης των περικοπών των παλαιών συντάξεων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρήσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο ίδιο με πέρσι επίπεδο. Έχει εξαγγείλει άλλες δύο παρεμβάσεις για φέτος για τις νέες συντάξεις.

Η μία προβλέπει αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης (από το 50% στο 70%) για τις νέες συντάξεις χηρείας και η άλλη καταβολή της σύνταξης στους οφειλέτες επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Και τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία θα αυξήσουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες,  θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο νομοσχέδιο  (σ.σ.: στο ίδιο που θα προβλέπει και τη ρύθμιση των 120 δόσεων), το οποίο ετοιμάζεται  το Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει στη Βουλή εντός των επομένων μερών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.