ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σύνοδος Κορυφής: μπλόκο Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας στο προσχέδιο για την Τουρκία

1 min read

Πληροφορίες για “μπλόκο” από πλευράς Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας στο προσχέδιο συμπερασμάτων που κατατέθηκε περίπου πριν από μία ώρα στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την Τουρκία μεταδίδουν τόσο η ανταποκρίτρια των Financial Times στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan, όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. 

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, η συζήτηση στη Σύνοδο έχει “κολλήσει” στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:

– Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο

– καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο

– αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο “θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας”.

Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να πιέζει για καταδίκη της δραστηριότητας της Τουρκίας όσον αφορά την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνει η Khan, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, εξάλλου, επικαλούμενος ελληνικές κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα πρώτο κείμενο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό.

Χωρίς αναφορά στην Τουρκία το αρχικό προσχέδιο – Άλλαξε εκτάκτως η ατζέντα

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ότι η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλαξε με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη από εκείνη την ώρα η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό το θέμα της Τουρκίας είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο επίσημο δείπνο των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ σήμερα το βράδυ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυπριακός philenews.com, οι 27 της ΕΕ ανεμένετο να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα “χωρίς καθυστέρηση” κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Navalny, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ.

Στο αρχικό προσχέδιο, σημείωνε το κυπριακό πρακτορείο, δεν υπήρχε παράγραφος για την Τουρκία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.