ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στρατηγός του LNA: Η Τουρκία αναζητά τρόπο να σπάσει την «κόκκινη γραμμή» του Σίσι στη Λιβύη

1 min read

Ανώτατο στέλεχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο Στρατηγός Khaled Al Mahjoub, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με τον αρχηγό της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγιέζ αλ Σάρατζ, στοχεύει στον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη, αφού «σπάσει» την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Αίγυπτος.

Όπως αναφέρει το RT, ο Στρατηγός υποστήριξε πως η τουρκική συμφωνία με το GNA είχε ως στόχο να διεισδύσει στην κόκκινη γραμμή Σύρτης – Αλ Τζάφρα, η οποία χαράχτηκε για πρώτη φορά από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο Στρατηγός Khaled Al Mahjoub, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξής του στο κανάλι MBC της Αιγύπτου, τόνισε ότι η συμφωνία της Τουρκίας είχε ως όρο ότι «η στρατιωτική αντιπαράθεση με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης έχει διάφορες δυνατότητες», επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση του Σαράτζ  λειτούργησε εκτός νομιμότητας».

Κατά τον Al Mahjoub, υπάρχει πιθανότητα ο στόχος της τουρκικής στρατιωτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του Σάρατζ να είναι η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών, ώστε το GNA να αυξήσει το ανώτατο όριο των απαιτήσεων σε περίπτωση έναρξης πολιτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.

Πηγές ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία περιλαμβάνει τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη και επιτρέπει στην Άγκυρα να παρέμβει απευθείας στο έδαφος της χώρας.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Τουρκικού Επιτελείου υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία με τα τάγματα του GNA που ελέγχουν την Τρίπολη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στη Λιβύη.

Η νέα συμφωνία παρέχει επίσης ασυλία στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη κατά οποιασδήποτε δίωξης και δίνει στους Τούρκους αξιωματικούς στη Λιβύη διπλωματικό καθεστώς για να διασφαλίσουν την ασυλία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.