ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Stratfor : Η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας και πώς μπορεί να… στραβώσει

1 min read

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει την οικονομική και πολιτική σημασία που έχουν οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας. Οι λεπτές ισορροπίες και τι επιδιώκει η μια από την άλλη πλευρά. Τι μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις τους.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει τη Ρωσία και την Τουρκία πιο κοντά, ωστόσο υπάρχουν «λακκούβες» που θα μπορούσαν ακόμα να εκτροχιάσουν τις σχέσεις τους που βαθαίνουν.

Στις 5 Αυγούστου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι για τέσσερις ώρες, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Οι πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των δυο ηγετών αντανακλούν την αξία που δίνουν τόσο η Μόσχα, όσο και η Άγκυρα στις διμερείς τους σχέσεις, που έχουν βαθύνει από τότε που η πρώτη εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Παρά την αρχική καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία μέχρι τώρα έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων ή τη λήψη οποιονδήποτε άλλων απτών μέτρων κατά της Ρωσίας. Αυτό έχει επιτρέψει στην Άγκυρα και στη Μόσχα όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να ενισχύσουν της οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 5ης Αυγούστου στο Σότσι, ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό, αγροτικό, κατασκευαστικό, εμπορικό και ενεργειακό τομέα.

Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία ψήφισε υπέρ ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδίκαζε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Έκτοτε όμως η Άγκυρα έχει αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Τουρκία έχει επίσης πει πως θα επιτρέψει σε ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν προς την Ουκρανία να επιστρέψουν στις βάσεις τους μέσω των Στενών του Βοσπόρου, παρά το ότι η Άγκυρα απείλησε τον Φεβρουάριο να μπλοκάρει τα πλοία αυτά, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936. Η Τουρκία έχει επίσης επιτρέψει σε ρωσικά αεροσκάφη να περνούν τον εναέριο χώρο της καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας αυξάνουν την άμεση σημασία που έχουν η Τουρκία και η Ρωσία η μια για την άλλη. Καθώς δεν επέβαλε κυρώσεις, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε βασική διέξοδος ρωσικά κεφάλαια που δεν μπορούν να πάνε αλλού. Η Ρωσία πιθανότατα θεωρεί οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία ως πρακτικό τρόπο διακίνησης χρημάτων, εφόσον η Άγκυρα παραμένει στενά ενσωματωμένη στα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, χρειάζεται όλο το ξένο νόμισμα που μπορεί να πάρει καθώς παλεύει με τη δική της τρομερή οικονομική κρίση στο εσωτερικό, η οποία κάνει την Άγκυρα να ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο να διατηρήσει την πρόσβαση στη ρωσική πρωτεύουσα. Η διατήρηση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε θεωρητικά να εκθέσει την Τουρκία σε δυτικές κυρώσεις. Ωστόσο, οι πολιτικές επιπλοκές της απομόνωσης ενός μέλους του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Οι αποστολές στη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 3,9% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας τον Ιούλιο, έναντι 2,6% τον περασμένο Ιούλιο. Ενώ η Ευρώπη παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, η ελαφρά άνοδος των ρωσικών εξαγωγών τον περασμένο χρόνο θα μπορούσε να υποδηλώνει την ανάπτυξη μιας παράλληλης αγοράς που χρησιμοποιεί τουρκικές εταιρείες ως μέσο πωλήσεων από και προς τη Ρωσία.

Πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir στις αρχές Αυγούστου. Η Τουρκία συμφώνησε επίσης πρόσφατα να πληρώσει για ορισμένες ρωσικές εισαγωγές ενέργειας σε ρούβλια.

Η Τουρκία συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία μέσω αγωγών όπως ο Turkstream και ο Blue Stream. Η Ρωσία παρείχε το 45% του φυσικού αερίου της Τουρκίας το 2021, κάτι που τονίζει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της τελευταίας από τη ρωσική ενέργεια.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία επωφελούνται επίσης χρησιμοποιώντας η μια την άλλη ως πηγή πολιτικού πλεονεκτήματος. Η Ρωσία έχει από καιρό δείξει την κυριαρχία της επί της Τουρκίας, τόσο με την τεράστια στρατιωτική και ενεργειακή βιομηχανία της, όσο και με τη μακρά ιστορία της στην αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όμως, η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μετατοπίζει τώρα τη δυναμική ισχύος προς όφελος της Τουρκίας, αυξάνοντας τη σημασία της Άγκυρας για τη Μόσχα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.