ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στον Ατλαντικό το σκάφος που θα φέρει χάος στις επικοινωνίες του ΝΑΤΟ – Ερευνά για το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής

1 min read

Στον Ατλαντικό το σκάφος που θα φέρει χάος στις επικοινωνίες του ΝΑΤΟ - Ερευνά για το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής




Το ρωσικό σκάφος που θα προκαλέσει χάος κόβοντας τα καλώδια υποβρύχιων επικοινωνιών του ΝΑΤΟ ερευνά για την ανεύρεση του χαμένου υποβρυχίου του Ναυτικού της Αργεντινής.Το σκάφος του ρωσικού Ναυτικού το πλοίο Yantar ερευνά στον νότιο Ατλαντικό για την ανεύρεση του υποβρυχίου του Ναυτικού της Αργεντινής το οποίο καταστράφηκε ύστερα από έκρηξη και βυθίστηκε αύτανδρο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.



Το Yantar εξωτερικά δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο για να to φοβάται το ΝΑΤΟ. Σε μια πρώτη ματιά δείχνει ως ένα ερευνητικό σκάφος και ως τέτοιο αναφέρεται στο διεθνή νηογνώμονα.Στη πραγματικότητα όμως το Yantar  και σε περίοδο κρίσης θα αναλάβει ένα άλλο ρόλο:

Εξοπλισμένο με πλήθος υποβρύχιων σκαφών πρόκειται να πραγματοποιήσει δολιοφθορές στις υποθαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών κόβοντας δηλαδή τηλεφωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαδικτύου.

Οι κινήσεις του νεότευκτου Yantar προκάλεσαν ανησυχίες (φυσικά από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας  το οποίο  το τελευταίο διάστημα δείχνει σημάδια εκνευρισμού) ότι το ρωσικό Ναυτικό μπορεί να διακόψει σημαντικές υποθαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών.

Μάλιστα ο Βρετανός Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Stuart Peach δήλωσε πως η διακοπή τέτοιων γραμμών επικοινωνίας μπορεί να αποδειχθεί «καταστροφική» όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά για όλο το ΝΑΤΟ.

Δεκάδες γραμμές οπτικών ινών διατρέχουν το βυθό σε όλη την υδρόγειο προσφέροντας υπηρεσίες επικοινωνιών κάθε είδους.

Το Yantar είναι ικανό να πραγματοποιεί δολιοφθορές στα καλώδια  οπτικών ινών όπως αναφέρει ο αναλυτής Igor Sutyagin:

«Είναι δύσκολο να κατασκοπεύσεις τον αντίπαλο μές από τα καλώδια οπτικών ινών. Αυτά περιέχουν μόνο φως αντί για ηλεκτρικά δεδομένα. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο απλά να τα κόψεις», εξηγεί στο BBC.

Ο Sutyagin σημείωσε ότι στη δεκαετία του ΄70 το αμερικανικό Ναυτικό έχασε επαφή με ένα από τους υποβρύχιους σταθμούς ακρόασης εχθρικών υποβρυχίων γνωστούς ως Sosus (“Sound Surveillance System”).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο είχε καταφέρει να κόψει τα καλώδια μέσω των οποίων ο σταθμός μετέφερε τα δεδομένα ακρόασης στο κέντρο αξιολόγησης σημάτων.

Την ίδια περίοδο όμως το αμερικανικό Ναυτικό είχε καταφέρει να παγιδεύσει αντίστοιχα ρωσικά υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών στην θάλασσα του Okhotsk όπου υπήρχε βάση ρωσικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα το Yantar μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογες αποστολές.

«Το Yantar διαθέτει εξοπλισμό ο οποίος έχει σχεδιαστεί για παρακολούθηση σε μεγάλα βάθη και υποβρύχια μη επανδρωμενα οχήματα τα οποία μπορούν να διακόψουν την επικοινωνία μεσω υποθαλάσσιων καλωδίων», ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο η ρωσική εφημερίδα Parlamentskaya Gazeta.

Ο Sutyagin δήλωσε ότι το ρωσικό πλοίο ανήκει στην διεύθυνση υποθαλάσσιων ερευνών (GUGI της Ρωσίας  οποία υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα σκάφος έχει μήκος 108 μ. πλήρωμα 60 ατόμων και εισήλθε σε υπηρεσία το 2015. Ένα δεύτερο σκάφος με τις ίδιες δυνατότητες το Almaz πρόκειται να παραδοθεί σύντομα στο GUG.

Εκτός των μη επανδρωμένων υποβρυχίων το Yantar διαθέτει και δύο επανδρωμένα υποβρύχια τα Rus και Konsul τα οποία έχουν πλήρωμα 3 ατόμων και μπορούν να κατέλθουν σε βάθος 6000 μ.

Σύμφωνα με ρωσική έκθεση όπως αναφέρει το BBC το Yantar το καλοκαίρι του 2015 είχε κατασκοπεύσει αμερικανική ναυτική βάση στον κόλπο Kings στην Γεωργία όπου υπάρχει βάση αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, ενώ το 2016 εντοπίστηκα έξω από την Συρία.



Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.